Friday, December 31, 2010

Status Game

Status game is sooo interesting..because we can get to know ourselves from other people's perspectives..what they think about us and what they feel about us..what we have to do is, just inbox our number to our friends that play this game..then, they'll write briefly what they think about us on their wall..it is a secret between us and the status owner actually..but i think its not a big thing to keep as a secret..so, i'll share some with my readers.. =)) Maybe this game looks a lil bit childish..but who cares? as long as we enjoy the game..hehe..


‎9.99... Think dat U have ur own ego. Trying very hard to achieve ur goal in ur life. Well disciplined to time and rules. Have obsession to cute n sweet things. Shy person n have a nice smile. U r gonna be a loyal n loving wife n mother to sumone in da future... N great doc too.. :) " 

~quoted from Ainin 

Tasneem~


Reply comment: 
1) my own ego?? bingo!! thats right dear.. because sumtimes, i feel like my ego is going too far beyond the boundary..I tend to be perfectionist..i'm easily felt irritated when something is going wrong and not following the right track..
2) try very hard to achieve goal?? hehe..yeah..sumtimes i do but i think i'm lazy..hehe
3) obsession to cute n sweet things??hehe,,dats right..thats why i'm a shopaholic..=))
4) shy person?? hehe..actually, i hace a really low self esteem..thats why..huhu
5) nice smile?? thanks dear..every people who smile is beautiful!! because 'smile' itself is beautiful..rite? =))
6) loyal loving wife n mother?? oh dear..this is my favourite part..insyaAllah..thats my dream.. =))


5000: ayyokk...org len amik dr 1-2011..dy amik 5000..pelik..tuk sape2 yg bajet dri tuh ensem, berduit, pandai n softspoken, sila contact sy tuk bekenalan dgn minah 5000 nih..dy cantek tau tak?! hehe..tp sy bangga dgn dy, sbb even dy cantekk n vogue! tapi dy tak gedik2 mcm pompuan2 yg tak cantekk tuh..haha kawan smpi ujung nyawa ye awak? :D

~ quoted from Naddo ~

Reply comment:
1) 5000..actually i forgot, the number is limited to 2010 only..5000 reminds me of my abah.. i once asked my abah, why he likes 5000 very much..car number WCA 5000, my phone number, 01*-***5000 ma and abah's phone number too..then, he replied, he told me to study hard, get a good job and good salary, at least rm5000..haha..thats why..
2) cantek?? ahaaa..i guess u're kidding naddo..cantek tu subjektif kan? so, semua orang pun cantek..=))
3) vogue?? ahaa..not really la..i'm just a kampung girl with baju kurung..hehe
4) tak gedik?? hehe..that's a compliment..saye ada prinsip..biar orang cakap jual mahal, asal jangan jual murah..tak mampu beli xpe, at least ada usaha untuk kumpul duit.. kalau murah sgt, jumpa syiling tepi jalan pun da mampu beli kan? tak kesahla membunjang pun..hehe =))
4) takmau lah kawan sampai ujung nyawa!! nak kawan sampai akhirat boleh ke awak? =))
5) thanks ye.. =))

To Ainin aka BlackHeron: 

Saye first kenal awak masa kite sama2 SGD masa first year..sy rasa awak budak pandai..sebab awak budak pasum n sri puteri..so, sy pun jadila rendah diri..hehe..Dalam diam-diam, saye sangat kagum dengan awak..awak sangat unik tauu?? sangat pandai berbicara..tp puisi dlm blog awak tu sy tak paham? hehe..i think u're a goal directed person..n well orientated, in a same time sgt creative..apa yang awak belajar dlm kelas, mesti awak adapt dgn realiti..ni semua sy baca dlm blog tau! hehe.. and every entries u post, u always put me in awe!! Jadi doktor yg baik ye! nnt baca poem dekat patient.. =))

To Naddo Sarip:

Kite baru je rapat kan? ni semua sbb fb..thanks to fb! hehe..and the geng topi parti..the party really entighten our friendship..sy rasa kamu sgt pelik! haha..sebab semua yg awak ckp, saya rasa wow!! hehe..benda yg org x penah fikir, awak fikir! hebat sgt!! hehe..awak pun sangat baik!! saye suke..auwwww..
Jom strive jd doktor yg baik..yeah!!! 

Thursday, December 30, 2010

Arranged marriage???

*gambar ni pun dah cukup buat aku kelu*


OMG!! OMG!! OMG!!

Semalam pergi wedding cazen/bestfriend abah dekat Renaissaunce..
Pelamin dia cantik sangat.. 

Tempat makan beradab tu pun cantik sangat..


Tapi saye takdela pulak terpikir/terberimaginasi nak kawen..
Ye la..calon pun tak ada lg..takkan nak bersanding sorang-sorang kot..

But suddenly, ma offer sesuatu yang enough untuk stimulate body untuk buat sympathetic action..
Offer yang tak pernah dibuat orang lain sepanjang hidup saye selama 20tahun nie..
Ma bagitau, ma nak suruh saye berkenalan dengan anak kawan dia..
Eh bukan kawan biasa..tapi bestfriend dunia akhirat katanya..
???????? Apa nie ma?? Cukup sudden la ma!
Dia nak tanya kebenaran saye dulu sebab takut-takut saye marah nnt..
Dia cakap, mak candidate tu risau, kot2 saya dah ada calon sendiri..
Saye pulak speechless+terkejut macam apa..

Ma dan saye~


Lagi, ma siap tanya, macam mana kalau orang nak cari saye dalam facebook sebab ma xtau sgt pasal komputer nie..
Hadoi ma!!. Ma!! Apa nie!!!!!!!!
"Dia budak medic kat Mesir, rasanya dah final year..tahun depan habis la kot ngaji"..
Mendengarkan penyataan ini, lagi stimulate peripheral vessels saye dilate..
Naturalnya, muka memang dah merah..kalau vasodilate, dah jadi warna macam bendera Kelate..

Final year tu lg saye takut..maksudnya dia dah nak kerja.. 
Bukan ke common bg budak medic, lepas dapat kerja je terus kawen?
Oh no!!!!!!!!!!!! 
Poning kopalo den..semalaman xdapat focus pasal offer ma td..
Tiba-tiba rasa mcm cerekarama..
Saye ingat arranged marriage dah tak wujud dalam kehidupan sekarang tapi??
Kena batang hidung sendiri der!

Kalau ma tanya setuju ke tak nak berkenalan?
Jawapannya just ada YES or NO je..
Kalau cakap NO, apa reasonnya?
Nak cakap dah ada calon? Memang takdelah..Kat mana saye nak cekau calon tunjuk kat ma?
Kalau nak cakap YES, takkanla..
Saye takdela desperata sangat..haha..
Common men!! I'm just a 20year old kid yang masih menangis..
Tak de pun keinginan nak berkenalan..
Sebab bagi saye, kalau dah berkenalan, kena lanjutkan terus ke ________.
Tak berani nak cakap, takut masin mulut..

Mintak-mintak ma tak ambik action seterusnya..
Mintak-mintak ma just saja-saja nak tanya superficially je..
Ma risau sangat ke anak perempuan bongsu ma x penah ada boyfriend sampai sekarang?
Ilek ar ma!! Kan ma selalu cakap Onie macam baby lg..

*tapi suatu ketika dahulu, saye penah mimpi pasal nie..tapi masa tu x bgtau sape2..ingatkan toys tidur..haha..tengok2..mimpi saye yang saye tak cite kat sape2 selalu jd kenyataan..pelik sungguh..apakah mungkin ia menjadi realiti nnt?tp mimpi tu pasal tgh tunggu candidate tu datang umah..ala-ala taaruf dalam ayat-ayat cinta..haha..apakah ini semua????????* 

apa-apapun, saya tak kesah sape2 je..saye yakin kalau dah jodoh, itulah jodoh saye..saye terima seadanya..tapi situasi terlalu abrupt lah ma..haaaiii!huh!

*Ya Allah, aku serahkan segalanya kepadaMu..Hidup dan matiku adalah ketentuanMu..Kurniakan petunjukMu kepada hambaMu yang lemah ini ya Allah..Jika benar dia jodohku, satukan hati-hati kami di dalam redhaMu..Jika dia bukan untukku, aku mohon, aku tidak mahu mencintai sesorang yang bukan hak..Semaikan cinta aku kepada seseorang yang bakal bergelar suamiku sahaja Ya Rabb..Permudahkanlah urusan aku didunia dan akhirat Ya Allah..Ameen..*

ngehngeh..comelssss!!

Wednesday, December 29, 2010

Today is a bad luck day




It was just a BAD-BAD day..i've no idea but the day went really BAD..
Very eventful day..my PBL(problem based learning) discussion should be at 9.30am..
I came at 7.50am!!! of course not for pbl lah, but for the 'totally spies meeting'..
We finished out meeting at 9.10 so that we can arrive early for pbl..
Rushing to the BPSP (where tutorial/pbl is held)..
As usual, i'm the first person to arrive..
Even if i thought i was late, still, i'm the earliest.. *sigh*
I'm born to wait for people, i guess..
We waited until 10am..dr is still not coming..
Called dr..dr asked us to go to A&E(casualty) dept..
We waited another 45minutes there..
Huh..10.45am! Finally, we started our pbl..
And i know nothing about gynaecology..
Yeah..it's my fault for not preparing..
But please..i am very very tired..
It's not because i'm spending my time doing nonsense stuff..
I'm spending my whole night and dawn to study!
I've to read about clinical obstetric, prepare my topics for study group presentation.. 
But, who wants to listen to my reasons?
Lecturer? Naaaahh..
I am a student..I shouldn't gave that silly reason for not preparing for the class..it's a no-no ok!
Oh, i hate myself today..only for today lah..huh..I just wrongly managed my time last night..
I should read on gynaecology..Hisssssssshhh..
Now, i'm blaming myself..


Next, lecture on Amenorrhea and Dysmenorrhea, start on 11.30am..
11.35am, we're still at A&E dept..
Huh..my blood pressure suddenly increase..
Shooting up high..very high..
I really can't tolerate when it comes to time..
Ran to the lecture hall..having shortness of breath.. *i'm suffering from astma*
Because of 'time', i ignored my dyspnea..keep running..
A&E dept and lecture hall is quite a distance, enough to put me into breathlessness..
We're sooooo late for the lecture..8 minutes! really can't tolerate..
I can;t blame the lecturer, if she was irritable of our late presence..
But, i also cannot blame myself for the lateness..
Huh..i lost my mood for today..
Ok Ok..i'm not blaming on anyone..
This is what we called, a bad day..
Everyone has a bad day..

I really hate myself..i'm blaming me..
Poor me.. =(

The first event is a good stressor..
But the second event, it really sucks!!
Alhamdullilah, i enjoyed the evening clinical session..with mummy and her baby in the womb..


p/s: doctor, sorry, i'm late.. =(
       i promise i'll be a good student!!
       i'll read all about gynaecology tonight!!
       YEAHHHHH!! *high spirited again*


Thursday, December 23, 2010

~Water Therapy~

minum jangan tak minum..ehehe..


 I have a target to drink at least 3L of plain water per day..equals to 2 large bottled water..This is actually part of my diet plans.. i've read some articles regarding water and diet.. Don't be surprise, the colder the water you drink, the harder the body works to cut your calories.. This study was done in Durham in 1997.. seems like a new findings.. Our granny always prohibit us from drinking cold water.. buncit katanya.. this was a mitos! Lucky me, i love cold water!! I can't live without ice.. hehe

This is the proposed hypothesis..not sure if it has been proven or not.. tapi, sebab suka sgt iced water, then i just believe it..haha.. Lagipun, it is logic kot!


"Science" Behind the Water Diet


  • The theory behind the Water Diet is that when cold water is ingested, the body burns extra calories to heat the water up to a body temperature of 98.6 degrees F. The colder the water, the harder the body works to warm up the water. Therefore, even more calories would be burned if a dieter drinks very cold water. Additionally, drinking water in between or with meals gives dieters a sense of fullness, making them less likely to want to eat. Because the kidneys must work to process water, it is also said that the Water Diet results in toxins being flushed from the body.








  • Read more: eHow.com

    As a result, i had a diuretic phase..sort of irritating.. rushing to toilet every 15minutes..i think i have to get toilet attach to my bed..eh silap..attach to my study table..hehe,, *nak suruh nampak mcm studyhard* But then, my body maybe have been used to water load..fast adapting body..good! cepat tangkap! hehe..


    Inilah tumbler comel saye..Kena habiskan at least 4 botol ni per day..
    p/s: dasar botol nampak kuning kan?hehe..air kampus tercinta memang penuh nutrient especially ferum.. =))

    Kalau x guna tumbler, so kena habiskan at least 2 botol ini per day.. =))



    Tambahan lagi, from my reading, tak ada pun istilah gemuk air.. gemuk sebab makan banyak ade lah..hehe..so, no worries.. plain water is the healthiest water..lagi banyak kita minum, lagi banyak dia flush out toxic from our body.. Semangat!! hehe.. =))





    Tuesday, December 14, 2010

    Lucky me..



    I'm lucky i'm not that rich,
    If not, i may only win the heart of a bitch ..




    I'm lucky i'm not that genius,
    If not, i won't appreciate those hard works..




    I'm lucky i'm not that gorgeous,
    If not, i may fascinate all men's eyes..




    I'm lucky i'm not that pious,
    If not, i may end up feeling self-righteous..




    I'm lucky i'm not that angelic,
    If not, i may trust lies, even a simple trick..




    I'm lucky i'm not that innocent,
    If not, i may let myself killed by a soft seduction..




    I'm lucky i'm not that perfect,
    If not, i may think others are not worth looking at..



    Lucky me..
    I'm just an average somebody..






    ~ Fadzleen Ezyani ~



    Friday, December 10, 2010

    Respeklah MASA.. Tolonglah!!!

    "Saya sudah terdidik menghormati masa"


    "Saya respek masa lebih dari saya respek orang"


    "Awak tak hormat masa? Maaf, sukar bagi saya nak hormat awak"


    ::: Amboi..sombongnya kau? :::

    Maaflah.. Saya bukan sombong.. Tapi sudah terdidik menghormati masa..
    Perkara yang paling IRRITATING bagi saya ialah bila orang tak hormat masa atau dengan kata lain, tak punctual..
    Soalan berlegar di minda saya:
    1) Susah sangat ke nak be on time? I can manage, why can't u?
    2) Selesa ke rasa buat orang lain tertunggu-tunggu? I don't feel right..u?


    Seriously saya cakap, saya cukup frustrated dengan golongan-golongan yang tak pandai hargai masa ni.. Especially kalau golongan-golongan itu adalah medical students.. Bukankah kamu-kamu ni bakal doktor? You'll be dealing with lives right? 4 minutes late will result in death.. Oh man.. I'm worry.. Who are the candidates to be a safe doctor in future? Is there any? *sigh*


    Hmm.. lagi IRRITATING dalam case students sampai lewat dari cikgu/lecturer.. Where is your respects towards your teacher? Is Millenium student has lose their respects to teachers? If your teachers manage to be on time, to teach you, so why can't you afford to be punctual? Ingatlah kawan.. Dalam kita menuntut ilmu ni, kita bukan setakat mahu kaut semua ilmu tu.. tapi, carilah keberkatannya juga.. Senangkan hati guru kita.. Tak perlulah study sampai nak mati untuk berjaya, tapi belajarlah dalam barokah..


    Hmm.. lagi satu perkara yang sangat-sangat IRRITATING.. bila orang-orang yang preach pasal agama, tapi lansung tak tunjuk respek dekat masa.. Yes.. Amar ma'ruf nahi munkar.. I respect those who do that.. Itu memang responsibility kita as a Muslim.. But why? Why friends? Why your always having difficulty when it comes to time management? 
    " Demi MASA, Sesungguhnya manusia dalam kerugian kecuali, orang-orang yang beriman, dan beramal soleh dan orang yang menasihati dalam kebenaran dan kesabaran"
    Amar ma'ruf nahi munkar dah betul..tapi, datang kelas lewat.. tak tepati masa.. bukan ke tak tele tu??
    Then, i wonder, macam mana kamu manage waktu solat kalau tak tahu nak punctual dalam hal-hal lain? Hmm..


    Saya tulis post pasal punctuality ni, macam la saya tak pernah lewat kan? 
    Semua orang have their bad day kan? 
    Habis tu korang yang tiap-tiap hari lewat tu, hari-hari bad day ke apa?
    Hmm..musykil..


    PESANAN KEPADA BAKAL DOKTOR dan kepada semua-semua jugak la..
    PLEASE RESPECT TIME!!!


    DO GOOD ANYWAY..

    Brothers and sisters,

    People are unreasonable, illogical and self-centered,
    Love them anyway...


    People may criticize you for your slightest mistake, even you've been doing loads of good deeds,
    Listen to them anyway...

    If you do good, people will accuse you for selfish, have motives,
    Do good anyway...

    If you are successful, you will win false friends and true enemies,
    Succeed anyway...

    The good you do today will be forgotten tomorrow,
    Do good anyway...

    Honesty and frankness make you vulnerable,
    Be honest and frank anyway...

    The biggest person with the biggest ideas can be shot down by the smallest person with the smallest mind,
    Think big anyway...

    What you spend years building may be destroyed overnight,
    Build anyway...

    People really need help but may attack you if you help them,
    Help people anyway...

    Give the world the best you have and you might get kicked in the teeth,
    Give the world the best you have anyway...







    REMEMBER : When life pushes you down, PUSH BACK!! That's why you are here.. Don't let anything stop you..


    p/s: don't be racist! please!!

    Wednesday, December 1, 2010

    ~Everything has it's FIRST TIME~

    There MUST be a FIRST TIME for everything..

    Kerana berpegang kepada kata-kata inilah, saya cabar diri sendiri buat perkara di luar fitrah diri saya..haha..mungkin fitrah bagi orang lain tapi bukan saya.. Haha.. Tak ada lah perkara hebat pun tapi bagi saya, ia adalah suatu perkara yang sangat luar biasa bagi seorang 'The Loner'.. Semalam, 30 November 2010, saya present case kat kuliah..Case Presentation on Mood Disorder - Bipolar Disorder(kecelaruan perasaan) sempena Block Psychiatry ni.. haha.. unbelievable ok!! Seorang 'The Loner' pegi bercakap entah apa-apa dekat depan khalayak ramai.. Medical students ada 218orang.. campur dental students lagi and doktor sorang..

    Oh my God..apa saya dah buat ni?? haha.. rasa cam sangatlah memalukan..meh nak cite pengalaman saya.. Malam sebelum hari presentation tu memang saya dah tak dapat tidur..begitulah saya..anxiety yang melampau-lampau.. Siap rasa macam ada auditory hallucination lagi malam tu..haha..entah apa-apa.. Bangun subuh awal gile, and pegi kuliah awal gile.. Betapa berdebarnya saya Allah yang tahu..Masa nak dekat-dekat nak present dah, lebih kurang 10minit lagi, jantung saya macam nak pecah..tiba-tiba saya ada diarhoea hari tu..cool extremities tahap mayat dalam peti beku..rasa loya nak muntah semua ada..haha..teruk betul alahan nak present ni.. Tapi, masa mula-mula pegang microphone, saya taktahu dari mana kekuatan saya datang.. Secara tiba-tiba.. Mungkin berkat ' Bismillahirrahmanirrahim' yang saya baca di awal speech..Haha..Kelakarnya rasa dekat diri sendiri..Semuanya sebab berpegang pada kata-kata azimat kat atas tu..Terpaksalah saya redah segala kecelaruan perasaaan saya sendiri..hehe..

    Tapi, alhamdulillah..semuanya smooth bangat.. Memanglah banyak kesalahan dalam history taking and Mental State examination, tapi doktor baik sangat.. dia ajar kami.. Tapi, saya tak tahulah macam mana reaksi audience..Nampak cam diammmm je.. dorang dengar atau tidak, entah lah..

    Lepas present, ramai la pulak yang hantar mesej, and komen secara live presentation saya.. Tanpa dipinta.. Haha.. At least, saya dapat tahu tindak balas diorang.. Ramai yg wish 'Congratz'.. saya tak tahu lah apa maksudnya tu..ikhlas atau tidak.. anyway, thanks buddies.. Ada sorang Chinese friend cakap, "It is very nice..It just perfect! Seems really well prepared..Next time u have to be my consultant".. haha..tiba-tiba saya macam terkesima..ikhlas ke tak kawan saya yang seorang ni? ke nak aiskrim? haha.. anywat, thanks girl for that comment!

    YahhhH!!! Tak kesahla macam mana pun..
    At least, I've make my first time!!
    FIGHTING!! 

    Wednesday, November 3, 2010

    saya nak jadi doktor!!!


    Ahhhhh..saya seakan-akan baru terjaga dari mimpi..
    Rupa-rupanya saya sekarang menyandang gelaran "Pelajar Perubatan Tahun 3"
    Maksudnya 2 tahun lagi saya bakal menamatkan study..dengan izin Allah..

    Seakan baru tersedar dari lamunan, 3 tahun sudah menuntut ilmu perubatan, tapi macam tak tau apa-apa pun!! Macam tak pernah serius dalam pelajaran.. Tanya itu tak tau, tanya ini tak tau.. Rasa sangat sedih..Apa pun tak tau..Aisehhh..

    Petang selasa minggu lepas, saya ada clinical teaching (bedside teaching) dengan seorang doktor pakar A&E..oh my God, he's sooo nice!! Sampai-sampai je dekat A&E department, dia ajak semua budak kumpulan saya, seramai 12 orang, pergi ke red zone..Red zone ni kira zon yang paling kritikal lah..Tiba-tiba, dia mintak salah seorang dari groupmate kami, amek history dari patient and buat complete respiratory examination dekat pakcik tu..pakcik tu memang nampak kritikal sangat..he's gasping for air..tak dapat baring..wayar sana wayar sini..pakai oxygen mask lagi..Sungguh, kami tak pernah berhadapan dengan patient yang sedang kritikal macam tu..Dan yang paling sedih, kami tak dapat buat apa yang doktor suruh!!! Pelajar perubatan tahun 3 tak dapat buat pemeriksaan kesihatan seorang pesakit yang tengah tenat!!!

    Doktor tu nampak kesal dengan kami..Lepas tu, dia ajak kami semua masuk dalam meeting room untuk discussion..Tapi, kami tak discuss pasal case patient tapi ada sesi brainwash pulak..Beliau cakap, "U're future doctors..history and physical examinaton is your bread and butter..Ok now, each of you just tell me what is your problem..What is the factor that hinders you from going to ward? I'm not gonna scold you..This is the time where you can shout out your dilemma..I want to solve your problem..I just want you all to be a good doctors..Trust me, other lecturer won't do this..Just speak it out".. Alang-alang doktor cakap macam tu, saya cakap la, "I scared to approach patient, I scared of being rejected"
    Itu memang kata-kata dari hati saya..Ini lah perkara yang paling saya takut..Lepas tu, groupmate yang lain ada jugak yang cakap, communication problem la, overconfident, malas pergi ward, no skills dan mcm2 lagi..

    Setibanya kat my question, doktor cakap, "patient is nice actually if u're nice to them..Saya tak pernah dengar doktor kena gigit dekat pesakit..just approach them with manner, trust me, they will accept you.." Beliau leraikan semua permasalahan kami.."At least, u've to clerk 1 patient per day, means 7 patients per week, 30patients per month..then, u are the expert! Trust me students!!Kamu semua dah banyak kemudahan..ward dekat je dengan hostel..no need to take 45minutes bus mcm saya dulu2..hidup kamu semua sangat senang..don't pampered yourself.."

    Ohhhhh my God, He's a man from heaven!! Saya dah sedar..Saya nak jadi doktor 2 tahun lagi!! Bukannya nak jadi surirumah..Tanggungjawab saya teramatlah besar..I'm dealing with lives!!

    Ok..mulai hari tu..everyday saya pergi ward, tiap2 malam..just randomly pick cases..And i just realized.. I love wards! I love patients! I love kids! I love the smell of the wsrds..Kadang-kadang kalau tak carik case pun, just pergi ward paediatric, talk to the mothers..Sometimes, the patients really find someone to talk to, to express their emotion..So, I just listen to them.. Very nice!! Macam-macam dapat belajar..dapat belajar disease.. yang paling penting dapat belajar erti hidup dan syukur..Mereka diuji Allah, tapi mereka tetap terima dengan redha..Ada yang anak dapat cancer, ada yang anak dapat hydrocephalus (kepala sangat besar berisi air), ada yang anaknya muka dah biru, jantung berlubang..Itu cerita kanak-kanak..Yang orang dewasa pulak..Ada yang tak dapat bercakap, lumpuh..Ada yang dah koma sebulan sampai dah jadi kurus kering.. Ada yang terpaksa potong kaki, kencing manis..Macam-macamlah..Kita??? Dah dapat senang, tak tau pulak nak bersyukur..

    Ya Allah..Lindungi kami dari penyakit-penyakit merbahaya..Berilah kami kesihatan yang sempurna..Dan Engkau selamatkanlah pesakit-pesakit itu.. Berilah mereka kekuatan untuk menempuh ujianMu.. Hapuskan dosa-dosa mereka Ya Allah..Sesungguhnya, mereka itu hamba-hambaMu yang begitu kuat hatinya..Berkati mereka dan kami juga Ya Rabb.. Jadikan aku seorang yang dapat berbakti kepada pesakit-pesakit itu..Ameen~

    Friday, August 27, 2010

    ~mencuci laman sesawang~


    Bismillahirrahmanirrahim..
    Assalamualaikum..

    Alhamdulillah..hari ni dah 18ramadhan..tiba-tiba timbul keinginan membuak2 untuk menulis..dah bersawang laman sesawang saya ni..org cakap kalau tinggal rumah 3 hari berturut-turut, masa nak masuk rumah semula tu, kena la hembus-hembus ayat Al-Quran kt dinding tu..tapi skrg dah hampir 3 bulan, kena baca ayat apa ye? hehe..

    Mulai hari ni, saya nak panggil blog saya ni Sweetie..sebab personal diary yg saya tulis hari2 pun nama Sweetie jgk..barulah nampak hidup Sweetie saya ni..barulah best berkongsi rasa.. =))

    Sweeetieee!!!
    Saya dah jadi pelajar perubatan tahun 3 sekarang..yippie!! syukran Ya Allah..maksudnya saya dah jadi senior..houyeah!! maksudnya tanggungjawab saya makin berat.. Eh bukan.. sangat berat! saya akan menempuhi Professional Exam 2 tahun 2011 nnt.. Huh!! *garu-garu kepala yg tak gatal* Nampaknya sekali lagi saya akan merasai tekanan jiwa..Tapi, saya tahu saya ada Teman yang Maha Mendengar dan Menolong..Walaupun saya tak nampak Dia, tapi saya tahu Dia berada dekat di hati.. Hasbiyallah.. Cukuplah Allah bagiku..


    Okeh sweetie! ni just sebagai starter utk penampilan terbaru saya.. *macam artis pulak*

    Salam alayk..

    Hugs n Kisses,
    ~The Loner~

    Tuesday, July 6, 2010

    Menghitung hari..

    Menghitung hari..rabu,khamis,jumaat,sabtu..lagi 4 hari nak bukak semester baru..sedihnyaaa..walaupun orang lain dok cakap, bosannya cuti..tapi, bagi saya cuti lebih baik berbanding dengan perasaan yg perlu sy kecapi time nak dekat-dekat exam..Ya Allah....hanya Allah yang tahu betapa tertekannya saya waktu itu..makan minum tak lalu.. memandangkan saya tak tinggal kat hostel, semua aktiviti harian saya time study week, semuanya buat kat ruang tamu rumah saya..tidur pun kat atas sofa..tido pukul2..pukul 4 pagi bangun, sambung mengadap nota-nota saya sampailah subuh..hanya Allah yang tahu betapa penatnya saya masa tu..Sebab tu la saya cakap cuti jauh lebih baik..

    Cuti saya pun dah nak habis.. So far, cuti sebulan ni, saya duduk rumah je.. dan saya dah merasakan diri saya ni dah jadi bukan setakat surirumahtangga tapi sebagai ayah jgk.. Semuanya Allah pertanggungjawabkan atas bahu saya dan saya sendiri merasa bertanggungjawab.. Saya bukan nak riak.. tapi hanya "sekadar berkongsi rasa".. hehe.. malah saya sgt enjoy buat kerja rumah..

    Meh saya cite rutin harian saya selama sebulan 10 hari.. Pagi-pagi saya bangun, saya breakfast dulu utk dpt tenaga..hehe.. lps tu,bermulalah kerja saya yg ala-ala mak org.. kutip semua baju kotor, angkut ke mesin, basuh..nasib baik ada washing mashine..hehe..kalau baju mahal2, kena basuh tangan..lps tu kemas rumah, sampai berkilat..semua stor, kabinet, rak..semuanya saya kemas dan susun balik..seronok betul! =) then, pegi jemur kain lak..

    Lbh kurang pukul 11, bermulalah pulak kerja masak memasak.. Ni part paling best.. Tiba-tiba cuti kali ni saya rasa sgt rajin utk memasak.. Saya tak mkn pun, tak lalu makan masakan sendiri, tp bila tgk org makan berpinggan2 especially adik saya Haqim tu, berbunga-bunga hati..Tapi, sy masak yg simple2 je..makanan kampung je..tak reti la nak masak spagethi ke piza ke steak ke..maklumlah saya ni perut Melayu..nnt nak belajar buat nasi dagang pulak..tu specialty mak saya..

    Hmm..kadang2, kalau stok lauk dan sayur dalam peti dah nak habis, dlm pukul 10pg, saya pergi beli lauk dekat 'Pasar Seringgit'..kat situ, lauk segar2..beli ayam, ikan, sayur, rempah2..segan jugak rasa..masuk kedai tu, semua orang tua-tua taraf wanita yg dh pencen..ada jgk org yg agak muda, surirumah mungkin.. saya sorang je nampak cam muda lg dgn jeans n tshirt..tp, pegi beli lauk mcm mak-mak orang..hadoi..tp,xpe..bila lagi nak belajar kan..hehe

    Dalam pukul1 siaplah masak n semua kerja rumah..mandi, rehat, solat zohor..pukul2.30, saya start kete, pegi ambik Haqim sekolah..ni part plg stress..jam gile jalan! dah lah jalan kat sekolah Haqim sempit yang amat..nasib baik saya bawak kancil je, boleh lah menyelit2..lenguh kaki tekan clutch kete..Balik umah tengok Haqim makan..suka tgk dia makan..berselera! hehe..Kalau apa yg saya masak hari tu kena dgn selera dia, dia akan cakap 'sedaaaaa, esok buat lauk ni lg'..kalau x kena dgn selera dia, dia still makan jgk, tp diam je..saya tau tu bkn selera dia, tp xkan la nak buat benda sama tiap2 hari..

    Petang saya dah boleh rileks2..main facebook, tgk tv.. study memang tak masuk dalam agenda harian lansung..hadoi..tp, biasalakan..cuti! hehe..dalam pukul 6.30 camtu, saya dah terpacak atas treadmill dengan earphone ditelinga..time to jog!! heheh..saya betul2 semangat nak kurus ni.. sepanjang cuti ni, saya berjaya cut 2.6kilo..hehe..ciput sgt! tapi, ok la tu kan..sedikit2, lama2 jd bukit..

    Waktu malam pulak, tgk tv dgn ma n haqim..kitorang mmg bertiga je..gaduh, menjerit, ketawa, mmg bertiga..sbb abah keje kat kl, abg plk selalu oncall, kakak kt johor..mmg sunyi sepi..lps org dah tido, tugas saya belum selesai..kena iron baju sekolah Haqim dan baju kerja ma pulak..berpeluh2 ditengah malam..hehe..takpe, saya seronok!

    Hari ni saya bersedih..rupa2nya tinggal 4 hari je lagi untuk berbakti dekat keluarga..minggu depan bermulalah balik life as a 3rd year medical student.. life yg x macam life..

    Tuesday, June 8, 2010

    Tentang RINDUku…


    R.I.N.D.U. Pada pendapat saya, RINDU adalah merupakan satu perasaan paling ikhlas yang ada pada setiap manusia.. Kenapa saya mengatakan begitu? Sebab RINDU tak boleh dipaksa-paksa.. Ia adalah diluar kawalan kita bukan? Hatta diri sendiri pun tak boleh memberi arahan untuk merindu, apatahlagi orang lain.. It’s involuntary act.. RINDU adalah suatu perasaan yang benar-benar tulus, terbit dari hati.. Perasaan yang sungguh suci, anugerah Tuhan..Haiwan juga pandai merindu, apatahlagi kita manusia.. Cinta masih boleh dipaksarela walaupun olok-olok tp tidak RINDU.. Benar RINDU itu ikhlas bukan?

    RINDU boleh jadi kepada sesiapa dan kepada apa saja.. Disini saya kecilkan skop rindu kepada seorang insan.. Kerana saya begitu merindui seseorang saat ini.. Saya merasakan ada suatu kuasa kuat sedang mencengkam diri saya sekarang iaitu RINDU.. Bila keRINDUan mencengkam jiwa, saya lansung tak dapat berbuat apa-apa.. Kerana apa? Kerana saya seorang perempuan, dan insan yang dirindui itu adalah seorang lelaki.. Dua jantina yang berlainan kan? Mungkin kerana itulah rindu ini terasa begitu kuat.. Agak memeritkan bila RINDU yang tersimpan ini tak dapat disalurkan kemana-mana..Tak dapat diluahkan.. Tak dapat berbuat apa-apa.. Sungguh sakit.. Inilah yang saya kira derita merindu.. Mungkin orang akan cakap, “pehal beb rindu-rindu, teknologi kan ada, guna la..mesej ke, call ke, YM ke, skype ke, facebook ke..apa susah..” Itulah yang saya tidak mahu.. Kalau diikutkan saja rasa hati, mahu saja diri ini memicit-micit butang henset mengungkapkan kata-kata rindu padanya, ataupun cukuplah saja bertanyakan khabarnya..adalah dia sihat, dah makan ke belum, ada masalah ke, tenangkah jiwanya sekarang, rindu saya jugakkah.. Tapi, sekali lagi saya cakap, saya perempuan, dan dia lelaki.. Bukankah perlu ada batas?? Saya pernah tulis dalam post sebelum ni, saya nak jadi yang ‘termahal’.. sebab itu saya kira cara-cara sebegitu juga akan mengurangkan nilai kemahalanku..semakin susut harganya nanti..itulah yang saya tidak mahu..

    Andai diikutkan saja perasaan yang bergejolak, apa saja bisa dibuat..kan? Masih saya ingat nasihat ma suatu hari tu kepada saya..masa tu saya masih disekolah menengah.. Dia cakap, nanti saya dewasa, dah ada boyfriend, jangan kerap jumpa, jangan kerap berbual di phone atau live, jangan kerap mesej.. Limitkan hubungan sebelum akad nikahnya sah.. Aku tertanya-tanya juga kenapa memandangkan aku melihat disekelilingku itu adalah perkara lumrah bagi golongan yang hangat bercinta.. Ma cakap lagi, “hilang manisnya nanti.. kalau dah tahu serba serbi pasal dia, lepas kahwin nak tanya apa lagi? Kalau sekarang dah bergurau senda bagai nak rak, lepas kahwin, benda tu dah jadi benda biasa, dah muak.. Kalau sekarang dah dok puja-puja, cakap ‘I love U’ tiap-tiap hari, lepas kahwin dah boring dengar, dah pudar maksudnya..Percintaan ni ada peratusan..Kalau cinta tu 100%, kalau dah guna 50% sebelum kahwin, dah tinggal 50% je lagi lepas kahwin..jadi tak ada makna dan manisnya lagi perkahwinan tu”.. Saya pegang kata-kata mak saya ni sampai sekarang.. InsyaAllah, sampailah saya kahwin nanti..

    Aaaahhhhh..RINDU RINDU RINDU.. tak tergambar betapa saya merinduinya..mungkinkah ini hanya dorongan syaitan? Mintak jauh.. Dalam sujud sunyi saya berdoa..Jikalau dia bukan untuk saya, berilah petunjuk terbaik buat kami namun jikalau benar dia ditakdirkan untuk saya, satukan hati saya dengan hatinya, dan perasaan RINDU inilah yang dianugerahkan oleh Allah kepada saya.. Namun, saya tak pernah rasa penat merindu.. Sebab saya yakin ada jawapan bahagia darinya kelak.. Saya tahu.. Saya yakin.. Jadi, usahlah merasa letih merindu.. Mungkin inilah yang lebih baik, dari anda menjual diri anda sebelum tiba waktunya.. Teruskan merindu..dan teruskan berdoa..kerana Allah tahu apa yang terbaik buat kita..


    Buat sahabat yang kucintai...

    Assalamualaikum wbt..

    Sahabat..

    Hari ini aku hadir dengan warkah ini.. Harap dikau sudi mengambil pengajaran.. Sudah lama kiranya aku mahu menyatakan apa yang terpendam.. Begitu banyak perkara yang ingin kuluahkan padamu.. Namun, setiap kali aku memerah otak, berfikir bagaimana cara terbaik, setiap kali itu juga aku rasa sangat rendah diri, rasa diri ini tak punya apa-apa, rasa diri ini tidak layak.. siapalah diri ini untuk menegurmu..Aku risau aku tidak punya hujah kuat untuk berperang bicara denganmu.. Aku takut aku akan kekeringan dalil untuk dipersembahkan kepadamu.. Aku bimbang aku sendiri yang akan tewas kelak.. Sungguh aku merupakan manusia yang paling takut untuk tewas apatah lagi dalam kata-kata sendiri.. Alangkah malunya jika kalah dalam bicara sendiri..

    Ahhhhh.. Aku memang pengecut.. Aku takut untuk menegurmu.. Aku pentingkan diri sendiri.. Aku begitu menyayangimu duhai sahabat tapi aku tidak pernah sekalipun menarik tanganmu dari jatuh ke lembah durjana.. Aku mengatakan persahabatan kita akan kekal selamanya namun aku biarkan kau hanyut dalam kemaksiatan.. Aku begitu mencintaimu tapi aku masih mengukir senyuman saat melihat kau semakin seronok bergelumang dosa.. Seperti tidak bermakna lagi erti kasihku padamu kerana aku tidak bisa menyelamatkan kau dari keindahan dunia yang kau sendiri ciptakan..

    Sahabat..

    Aku yakin kau lebih hebat dariku.. Masih aku ingat di awal perkenalan kita.. Kau pandai bermain kata.. Kau bijak menegakkan diri berpandukan nas.. Kau memang senantiasa lebih baik dariku.. Sedangkan diri ini sentiasa lemas dalam kecetekan ilmu.. Aku kagum dengan dirimu.. Sungguh aku kagum.. Malah aku sentiasa berbangga menjadi sahabatmu..

    Tapi sahabat, mengapa kau semakin hanyut? Lupakah dirimu pada ilmu-ilmumu.. Lupakah kau pada matlamat hidup ini? Lupakah kau pada pesanan-pesanan Baginda? Jujur, aku sedih.. Hatiku berteriak menyatakan ketidakpuasan melihat maksiat bermaharajalela.. Jiwaku menjerit melihat sahabat milikku semakin leka diulit kisah-kisah indah tempaan sendiri.. Ya Allah, mengapa kekuatan tidak pernah hadir dalam diri ini.. Sahabat, aku sedih melihat dirimu, jiwaku perit mengenangkan dirimu tapi hatiku lebih pedih mengingatkan diri ini lansung tidak punya secebis kekuatan untuk menegur dirimu.. Aku memang lemah!

    Sahabat..

    Memang benar ilmuku jauh lebih nipis berbanding dirimu.. Aku memang tidak layak memperbaiki dirimu, memandangkan diri aku sendiri pun masih berkarat terpalut kekotoran.. Tapi, aku masih ingat tentang Amar Ma’aruf Nahi Mungkar.. Seruan kearah yang ma’ruf memang senang tapi Ya Rabb, payahnya mahu melarang yang mungkar apatahlagi mahu menyeru sahabat seperjuangan..

    Sahabat..

    Aku pernah dengar seorang ustaz berkata, “Peganglah api bila teringatkan zina.. kalau kau tidak merasa panasnya, teruskanlah, lakukan zina.. Namun, jika kau merasakan panasnya api dan terbakarnya jari mulusmu dijilat api, ingatlah api neraka berkali-kali ganda lebih dasyat..” Aku mohon, kau sematkan kata-kata ini dalam dirimu..Sungguh aku tak sanggup lagi melihat kemungkaran jelas di depan mata.. Aku percaya kau sudah jelas apa yang halal, apa yang haram.. Aku yakin, imanmu masih ada.. Jadi, aku pinta kau fikir balik.. Fikir menggunakan iman yang masih bersisa.. Ikut hati mati! Ikut selera binasa! Kawanku! Ikutlah iman!!!

    Nampaknya aku masih berkias-kias.. Aku masih dipagari rasa takut.. Baiklah.. Sekarang aku cuba menyatakan hal sebenar.. Aku rasa sangat sedih bila kau tak dapat menjaga bicara lisanmu dengan baik.. Aku sudah tidak tahan mendengar umpatan dan kutukan keji terhadap orang lain.. Memang benar, aku sendiri seperti menyokong kata-katamu..Tapi, ia sekadar menjaga hatimu wahai sahabatku.. Aku senyum.. Namun tidak bermakna senyumku harus ditafsir sebagai aku setuju dengan caramu.. Maaf sahabat.. Aku tidak pandai mempamerkan perasaan sebenarku.. Hanya senyum yang bisa aku ukirkan.. Sahabat, aku tahu aku sendiri juga kadang-kadang lemas dipujuk syaitan laknatullah.. Kata-kata mungkar juga pernah meniti dibibirku.. Namun sahabat, mari kita sama-sama muhasabah diri.. Enakkah meratah daging manusia? Dulu aku pernah mempersendakan seorang sahabat yang begitu suci niatnya..Dia berkata, “ana taknak mengumpat sbb ana tak nak makan daging kawan ana sendiri” Dulu aku fikir, kolotnya kau! Sekarang, Nah!! Terkena batang hidung sendiri..disebabkan itulah, aku mahu sekali mengajak kau sahabatku, mari kita muhasabah diri..

    Sahabat..

    Aku tak tahan lagi melihat kau semakin hanyut dalam jurang cinta nafsu.. Maaf jika aku silap.. Tapi, pandangan mata kasarku mengatakan begitu.. Pancainderaku mengatakan ia bukan cinta hakiki.. Aku tak sanggup lagi membenarkan kemungkaran itu.. Jika benar si lelaki atau si perempuan itu begitu tulus mencintaimu, kenapa dia sanggup mengajakmu bersama merasa pedih api neraka? Jika benar si lelaki atau si perempuan itu ikhlas mengasihimu, kenapa dia tidak menyuruhmu menunggunya sehingga ke waktu yang benar-benar dihalalkan untuk kamu berdua bersama mengemudi jalan kesyurga? Malah, yakinkah kau dia adalah ketetapan Allah buatmu? Kau seringkali mengatakan dia adalah anugerah terindah dari Allah.. Benar..aku setuju! Tapi, adakah anugerah Allah kepadamu itu masih indah jika ia telah dicemari sebelum waktunya? Dimana keberkatan rumahtanggamu kelak jika keindahannya diragut oleh manisnya waktu sekarang? Tolonglah sahabat..kawal nafsumu!! Pulihara dan pelihara imanmu!! Aku mohon.. Sabarlah.. Jika ada jodohmu dengannya, pasti ada..Allah tak akan memungkiri janjiNya..Aku juga pasti akan tersenyum gembira buatmu sahabat..

    Sahabat..

    Sekali lagi aku katakan.. Aku takut kalah dalam bicaraku sendiri.. Tolong ingatkan aku.. Aku juga manusia.. Manusia sifatnya pelupa.. Aku juga pasti berbuat salah.. Jika suatu hari nanti, Tuhan menakdirkan aku juga terlibat dalam maksiat2 ini, aku harap kau akan mengingatkan aku dengan warkah ini..
    Sungguh , aku mencintaimu sahabat..

    -yang berusaha menjadi PERHIASAN TERINDAH-

    ~Mari kita sama-sama saling ingat-mengingati~

    Friday, April 2, 2010

    Warkah Ke Syurga.. Saya merasakan video ini sangat sweet.. Nukilannya sgt terkesan buat saya.. Tiada gambar2 indah untuk dinikmati, hanya kata-kata ringkas.. Namun, semuanya ibarat tertusuk dibatang hidung sendiri..Video ini membuatkan kita berhenti untuk berfikir sejenak.. Mengambil sedikit masa untuk muhasabah diri.. Namun, ia tetap sarat memberi semangat kepada kita supaya kembali ke pangkuan agama.. Saya sudah lupa dimana saya dapatkan video ni.. Tapi, alang-alang ianya boleh memberi manfaat kepada semua, apa salahnya saya berkongsi.. Syukran bagi pencipta video ini.. Semoga Allah redha.. Fighting!!! =) video

    Thursday, April 1, 2010

    Aku mahu jadi yang 'termahal'

    Aku mahu jadi yang termahal.. Yang paling mahal.. Jadi apa maksudku di sini dengan 'yang termahal'? Bukan bermaksud untuk sombong, apatah lagi mahu membanggakan diri..ada juga yang mentafsir mahalnya hantaran ku nanti..mungkin semahal 5 atau 6 angka..Bukan!.. Bukan itu maksudku.. Tidak terlintas lansung dibenakku mahu mendabik dada..

    Siapalah aku untuk menjulang diri sendiri.. Aku tidak dikenali.. Aku tidak popular seperti rakan-rakanku.. Aku tidak pandai.. Aku tidak pandai berkata-kata.. Aku tidak pandai menyerlahkan diri.. Aku tidak hebat seperti mereka.. Aku tidak sesolehah wanita-wanita lain.. Aku tidak seindah mereka yang berjubah dan bertudung labuh.. Aku tidak berilmu luas.. Aku tidak ikhlas sepenuhnya menerima ketentuan hidup ini.. Tiada istimewanya diri ini..

    Tapi bukankah aku juga manusia? Lebih tepat lagi, aku seorang wanita.. Aku adalah seorang An-Nisa'.. Aku juga punya rasa.. Aku punya keinginan dan kehendak.. Oleh itu, aku pasang angan-angan untuk jadi yang termahal.. Aku rasa tiada salahnya memiliki angan-angan kerana bagiku mimpi-mimpi inilah yang akan memanduku untuk menjadi yang lebih baik di masa hadapan.. Aku tak rasa itu suatu keinginan yang melampau.. Mahu jadi yang termahal itu bagiku luas pengertiannya..

    Mahal itu bukan harga untuk berjual beli.. Aku tidak mahu dijadikan bahan mudah untuk berjual beli.. Aku ingin jadi seorang wanita yang punya maruah tinggi.. Aku ingin jadi seorang wanita yang susah digapai apatah lagi dimiliki.. Aku mahu jadi seorang wanita yang kehadirannya ditunggu, yang kehilangannya dirasai.. Aku mahu disayangi.. Aku mahu dibelai lembut oleh kasih sayang yang benar-benar ikhlas.. Aku mahu dilindungi.. Aku mahu dihapus airmata apabilaku berduka..

    Aku mahu jadi yang mahal.. Aku mahu jadi khazanah terindah.. Khazanah yang memerlukan pengorbanan besar oleh insan hebat untuk memilikinya.. Aku tidak mahu jadi harta yang mudah diperoleh.. Aku mahu menilai sendiri siapakah yang paling hebat dan cekal, yang sentiasa berusaha untuk menjulang khazanah itu kelak, walaupun dia perlu mengharungi segala badai yang melanda..

    Maaf jika aku sombong..Begitu ramai yang mengatakan aku sombong.. Itu bukan hakikatnya sebenarnya.. Hakikatnya aku mahu jadi yang mahal.. Aku tidak mahu membahagikan kasih sayangku kepada insan yang belum tentu jadi milikku.. Aku tidak mahu mencemarkan kesucian cintaku yang dianugerahkan Tuhan.. Aku juga tidak mahu cinta dari seorang lelaki yang pernah memperjudikan cintanya kepada wanita lain sebelum aku.. Aku mahu jadi cinta pertama bagi dia.. Aku juga mahukan dia yang akan jadi milikku kelak sebagai cinta pertamaku.. Aku tidak mahu menjual cintaku sebelum tiba saatnya.. Kerana aku mahu 100 peratus cinta, cinta yang belum pernah dikongsi dengan insan-insan lain..Salahkah? Itu prinsipku.. Aku mahu yang suci.. Yang putih, tidak tercemar oleh setitik hitam pun.. Benar aku tamak.. Aku tamak dalam berkasih.. Tapi salahkah mahu mempertahankan cinta yang suci? Suci dari anasir-anasir yang begitu dimurkai Yang Diatas..


    Aku tidak mengatakan aku hebat.. Jauh sama sekali.. Aku lansung tidak hebat.. Tapi, itulah rasa yang paling jujur dari sudut hati kecilku..Akan ku berusaha ke arah yang termahal.. InsyaAllah, akan ku cuba baiki diri yang serba kekurangan ini.. Terasa begitu jahilnya diri ini ketika melihat sahabat-sahabat yang berilmu, yang berjubah, yang bertudung bulat, yang sempurna jagaan auratnya, yang lembut bahasanya, yang bercahaya airmukanya, yang menyejukkan hati kalimahnya.. Begitu cantiknya mereka dimataku.. InsyaAllah..akan ku jaga perhiasanku.. Akan ku suburkan ia dengan manik-manik taqwa.. Semoga menjadi yang terindah suatu hari nanti.. Doakan aku..Biiznillah.. Ameen

    -Yang Berusaha Menjadi PERHIASAN TERINDAH-


















    Awak mungkin suka baca ini :

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Please click 'Older Posts'
    The Loner says Thank You =)