Saturday, February 26, 2011

Belajar medic takde life??? Sape cakap???

Bismillahirrahmanirrahim..



Reminder untuk tuan tanah blog ini, 27-31 MAC 2011!!! 
Aktiviti yang akan dijalankan pada tarikh2 ini adalah PEPERIKSAAN AKHIR FASA II (TAHUN 3) atau nama orang putihnya PROFESSIONAL EXAM..

Dalam kamus hidup pelajar perubatan universiti bertaraf APEX, *apakejadahnya apex ini?* kami hanya ada 3 peperiksaan besar!! TIGA je!! Tak susahkan belajar medic? *tak susah kepala hotak lu der* Tapi siyes, 3 kali je.. Kami ada 5 tahun pengajian dengan hanya 3 kali exam!! Kami takde test, so kami xbleh nk tulis status fb mcm 'uuuhhh, test tadi susah giler, aku main hentam je' atau 'esok pagi ada test, tapi buku tak sentuh lagi..nak jwb apa ni?wuwu..'.. Kami jugak takde assignment atau thesis, so kami jgk xbleh tulis status fb mcm 'time aku tgh taip assignment, terdilit ar pulak, tak save lgi!! dah la esok duedate.. grrr!!* Siyes! Kami xde homework lansung! Kelas pagi sampai petang, then lantak korang laa nak tido kuak terlentang sampai besok pagi ke, nak main game smpai pc meletup ke ataupun mau kuar pegi main snooker sampai dinihari ke, atau nak berkhalwat dengan blog kesayangan.. Haaa.. lantak korang lah.. Sape kata medic takde life? wakaka.. Apa yang kami perlu buat adalah, BACA, BACA, dan BACA nota yang setinggi gunung.. dan pergi ward, BELAJAR dengan pesakit.. Thats all!! 

Yee..tapi saya jugak yg cakap medic xde life.. Sebab bila dah hampir waktu exam, budak2 medic ni dah jadi mcm kurang siuman.. Betul! Tak tipu! Nak bercakap dgn orang luar pun rasa tak sanggup, takut membazir masa walau seminit.. Reseptor rasa di lidah memang dah tak berfungsi, rasa manis, masin, masam, semuanya jadi tawar.. Ini serius! Ini semua gara-gara 3 exam tadi lah.. Exam yang menentukan hidup dan mati, nyawa bagai dihujung tanduk.. rate of failure bukan sorang dua ye.. tapi mencecah ratusan pelajar.. Tapi, SAYA MINTAK SGT2!! JGN TUDUH BUDAK MEDIC YG FAIL tu sebab dia tak belajar, atau dia main2, BUDAK MEDIC YG FAIL TU SANGAT PANDAI!! CUMA REZEKI TAK MENYEBELAHI DORANG.. Hurrmm, dah rasa bahang2 keterukan? So, tak heranlah kalau ramai jgk student medic yang end up dekat ward jiwa.. Nauzubillah..


Gambar nota dan buku2 ni hanya separuh ye.. separuh lagi tak sempat nak amek gambar.. Well, medic sangat ada life kan?? *senyum sinis* =))


Actually kan, as long as kita selalu ingat, kita ada Dia.. disaat orang semua dah menjauhkan diri dari kita.. disaat kita rasa sangat terhimpit.. Ingat, Allah selalu dengan kita.. So, apapun yang berlaku, be happy!! Sebab ada yang sayangkan kita.. Ingat tu kawan2!!



Nota kaki: SAYA MAHU BELAJAR BERSUNGGUH-SUNGGUH!! NAK BELAJAR KUAT-KUAT!! NAK SEMANGAT macam saya exam time darjah 1 dulu.. dan ehem2.. SAYA NAK JADI MACAM BELIAU!! *ehem..'beliau' itu rahsia ok!* teehee.. =))


23 comments:

Nurwanniey said...

huhuhu~~~
akak tau mcmana life bdk medic sbb bf akak pun bdk medic jgk...tp bl time keje lg byk "life"nye dik..

eyjalukman said...

huhu
hrap2 sis berjaya ;)
yakin boleh sis . haha

Anonymous said...

macam mneggelabah kan. tiru fatin liyana lah tu

taqwa said...

hahaha..oklah tue 3 professional exam..dentistry kt uia 5 professional exam..life kitorang lagi bermakna.. :)

should be study everytime, but always 'play' everytime..hohoho..

Fadzleen Ezyani said...

nurwaniey: thanks kak sudi baca.. aah betul tu.. nnt keje mmg 'life' sgt lah..hee ;D

Fadzleen Ezyani said...

eyjalukman: mekaseh dik.. papepon cita2 kamu, determination mesti tinggi ye dik! xde benda yg senang kalau kita nak hidup senang di masa depan.. =) *aceceh..bajet senior la kann..hee*

Fadzleen Ezyani said...

anonymous: gua memang ada anxiety disorder.. pandai lu diagnose kannn.. tapi kan encik anonymous, celah mana gua tiru fatin liyana? btw, dia mmg role model aku dalam feshen2 tudung n makeup.. kau pon same ke?

Fadzleen Ezyani said...

taqwa: hehe..memang life kita bermakna..study week sebulan!! best2!! hehe =)) yup2..jgn study je..main n berfoya2 tu penting!! hee.. seimbangkan masa belajar dan masa berfoya2, barulah bermakna.. ;D

Anonymous said...

nice..upload lg pic notes n books bagi lagi gerun..hahahaha

Fadzleen Ezyani said...

saya tidak berniat menggerunkan mana2 pihak ye..hehe

Nulia said...

wah , memang challeging betul medic life nie ..itu yg buat saya bekobar-kobar nak jadi doktor .... tapi , doktor gigi lah ..hehehehehe... ^_^

wish u luck and wish me luck tooo ^_^

Edy Zaidi said...

cepat2 la jadi doctor, leh mintak MC...hehe

Epola said...

sis, APEX university tu, USM lah kan?
waauu! teringin nak pegi sane! hehe

singgah dari ;
EPOLA

Farihah Ahmad said...

eh ada pulak kata gitu ek. suma pun ada life just je :)

Fadzleen Ezyani said...

nulia: all the best ye nulia.. jadi apa2pun xpe, asalkan kerja tu bermanfaat utk diri dan utk org sekeliling jgk.. thanks for reading ye dear.. ;D

Fadzleen Ezyani said...

Edy Zaidi :

wah, dapat berbicara dgn blogger femes..sukanya! haha..nway, thanks ye sudi singgah sini.. doakan la wa cepat jadi dokter..senang nak edar MC nnt..haha

Fadzleen Ezyani said...

EPOLA:

hee..awak search sendiri lah universiti mana..segan pulak teman nak menyebutnye..hehe.. apply la masuk u APEX ni..leh jadi junior kite.. =))

Fadzleen Ezyani said...

Farihah Ahmad: hehe..yerp2..saja bikin gempak tu.. ;D

qasehraihan said...

edy..mintakkan mc untuk wa skali..

Kuronofu91 said...

Hahahahahah.....masa sekolah dulu pun semua kawan jd gelong dekat exam....

eqhaZIN said...

sy juga nk belajar bersungguh2 demi mencpai ijazah pharmacy!
hehe.
boleyla kita share info ye doc ;)

iny said...

onie...all the best in pro 2!
=)

Anonymous said...

Akak, kalau spm kimia dapat c+, nanti boleh amek medic tak kalau kalau dekat matrikulasi dapat pointer tinggi?

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)