Wednesday, February 9, 2011

Mau jadi doktor? Tak dapat tawaran universiti? Masih ada peluang!

PENAT! PENAT! Hari ni saya study tak henti-henti dari pukul 9 pagi tadi, now pukul 9 malam.. Berhenti makan nasik je pukul 1 ptg.. Memang gigih lah! 4 hari demam, saya macam blackout, tak ingat pape.. Plus ada 4 block nak cover.. GILA! GILA! Well, this is medic life! Orang tak akan paham betapa gilanya medical student.. Mesti korang cakap, "gila pon sempat tulis blog kannn...." pastu buat muka tak puas hati kannn? haha.. Ini sebab da tepu sangat2 da nie.. Dah tak tau mana bacteria mana protozoa dah ni.. So decided nak take a break for about 45minutes before sambung balik baca nota yang menggunung sampai pukul 4 pagi.. Hadoyai..

Ini jalan yang saya pilih.. Jalan yang GILA!! Nanti saya ada anak, saya tak akan bagi anak saya jadi doktor.. Cukuplah saya dan ayahnya saja.. ooooopsss.. haha.. Ok.. itu gurau! I'm single trang tang tang, dan masih dalam status Single Don't Wanna Mingle.. 

Dulu masa muda-muda, semangat gila nak jadi doktor.. cikgu tanya nak jadi apa? Mesti jawab DOKTOR! dengan bangga sekali.. padahal doktor pun haku tak tau apa.. Nampak cam best je kan doktor2 kat klinik tu.. masa kecik-kecik dulu, kalau saya pegi klinik, before kuar bilik doktor, doktor akan bagi vitamin C yang rasa oren.. sedap! doktor tu baik! Sebab tu la saya nak jadi doktor .. Time tu lah kan.. time hingus lap kat lengan baju..

Bila da besar sikit, naik sekolah menengah, saya amik aliran Sains.. saya suka subjek Biologi.. suka sangat! Dalam 12 subjek (termasuk Bahasa Arab Tinggi taw..jgn maen2!!) yang saya amek, Biologi adalah subjek feveret.. So, ingat boleh lah jadi doktor kan.. Tapi rezeki xde pulak.. Tak dapat A biologi!!! Sob2.. Saya salahkan pemeriksa tu.. Mesti dia gaduh dengan laki/bini dia time check paper saya.. haha.. ini namanya tak terima kenyataan.. Hancur luluh hati saya.. Nak apply scholar JPA/MARA utk medic pun x layak.. Mengalirlah air mata melihat member2 satu kelas dapat tawaran medic pegi oversea, hampir satu kelas dpt tawaran, tapi saya tak dapat!!! So, saya buat aci merajuk, saya apply JPA Engineering.. sumpah x minat fizik and maths, tapi sebab merajuk kan.. Haha.. nasib baik tak dapat.. 

Ni sijil SPM saya dapat time Majlis Graduasi Naim Lilbanat.. Kalau mata anda terang, mesti nampak result saya yg cukup2 makan.. tapi teruk sangat ke result saya sampai semua institusi taknak terima saya? T__T
Ingat lagi masa cek tawaran UPU untuk kemasukan universiti, 'MAAF, DUKACITA DIMAKLUMKAN PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA'.. T___T  Rasa macam masa depan gelap gulita.. Tambah2 lagi bila dengar member2 semua dapat, ada yg dapat asasi um, uitm, uia.. Dapat Medic, Engineering, Nursing.. Tapi saya?? Sakit kot telinga masa tu dengar member2 dok cakap pasal tawaran yg dorang dapat.. Result SPM saya xlah teruk mana pun.. Member2 yang dapat result so-so pun dapat tawaran universiti.. Saya?? T___T Sekali lagi saya buat aci merajuk.. Ini merajuk betul-betul taw.. Merajuk dengan kerajaan.. Dapat tawaran matrik je.. Hari last time tarikh tutup baru saya respon kat tawaran matriks.. Betapa kecewanya saya.. Sampai sekarang pun, kalau saya ingat balik time ni, rasa macam nak tarik mulut muncung, terasa hati sangat2.. Terguris sangat2.. Bukan setakat tak layak apply medic oversea, tawaran local university pun tak dapat.. haisssshhh..

Jadi, saya pun pergi membawa diri ke kolej matrikulasi.. dengan berat hati.. dengan rajuk yang tiada siapa pun dapat pujuk.. Rupa-rupanya life dekat matriks best giler!! Best giler tahap petala ke lapan!! *tapi masih merajuk ye*  Antara kenangan kat matrik yg memang saya akan ingat sampai bila2..

Roomate yang best giler!!!

Dekat matrik main-main je.. Tak payah belajar serius2.. =))
Kelas paling best yang pernah saya rasa dalam hidup saya!!
Ok..matrik memang best.. Sambung cite balik..Matrik ni ada 2 semester je.. Time dapat result semester pertama, Mathematics A(4.0), Chemistry A(4.0), Biology B+... Sekali lagi saat gila saya rasa.. Biology yang saya memang yakin gila dapat jawab, dapat B+.. kalau dapat A- pun ok lagi, tapi B+.. Saya nangis sampai ada periorbital edema.. Call ma, ma cakap, ok lah tu, overall 3.77.. Ma, Onie boleh terima kalau Maths dapat B+, tapi why Bio? Why? Kenapa dunia tak pernah adil dekat Onie? Kenapa Bio sangat jeles dengan saya? Emo! Emo! Pastu abang saya, yg merupakan pelajar perubatan waktu itu, cakap dekat saya, "Allah tak bagi Onie amek medic lah tu.. SPM dapat B, matrik pun dapat B Bio.. Tuhan nak tunjuk lah tu, Dia tak bagi Onie amek medic.." Sedihnya saya orang cakap macam tu..

Saya tak kira, saya tetap salahkan pemeriksa kertas, mesti dia gaduh dengan bini dia.. Saya pun buatlah semak semula, bayar rm50 kalau tak silap.. dalam 2/3minggu lepas tu, lecturer panggil pegi bilik dia.. Dia cakap, " Keputusan semak semula awak dah keluar ni..ish.. saya nak cakap pun salah, tak cakap pun salah.. Sape suruh awak rajin-rajin pegi cek balik.. Pointer awak dari 3.77 dah turun jadi 3.5, awak tau tak!! Ni lah orang panggil tamak! Saya kesal benar dengan awak".. Dengan muka bengis dia cakap.. Saya ni dah lah pantang kena herdik.. Terus nangis depan lecturer tu.. Mind u, lecturer tu lelaki ok.. saya tak segan silu dah nangis teresak-esak depan dia.. Masa tu dia tak bagi lagi slip periksa tu kat saya.. "Saya pun tak tau la nak cakap apa dengan student yang tak reti-reti bahasa ni.. Dulu saya dah cakap, jangan semak! Jangan semak! Ni pointer dah turun.. awak nak amek course apa nanti? 3.5 je.. ish! Nah! Amek ni! Tengok sendiri!" Time tu saya masuk bilik lecturer tu dengan my bestfren, Syafiqah Adnan (Cikah).. Dia dapat 4 flat ok!! Saya dah tak sanggup lagi nak tengok slip tu.. Lecturer tu hulur slip, saya tak amek pun.. Rasa macam nak cepat-cepat keluar, nangis puas-puas.. Cikah cuba tenangkan keadaan, dia amek slip exam saya tu.. "Hei Onie!!! Tengok ni!! Awak dapat 4 flat lah!! Bio awak dapat A ni!!".. What?? Drama apa yg tengah berlansung ni?? Saya tengok sendiri.. Tangisan makin kuat.. dah esak2 bunyinya.. macam budak kena pukul.. Lecturer tu cakap, "Eh eh dah dah, jangan nangis, saya gurau je tadi.. Tahniah!!" It was a miracle.. Alhamdulillah.. Result Bio saya naik 2 mata, dari B+ ke A!! Bukan ke A- ye tapi A.. siyesly sangat syukur.. balik terus buat sujud syukur..

Second sem pun, Alhamdulillah resultnya.. Di situ lah bermula detik-detik awal saya amek jurusan perubatan.. Saya dah bersusah payah untuk sampai ke tahap ni.. Takkan saya nak berpaling lagi.. Walau jatuh sekali, walau luka berdarah, masih boleh sapu ubat kan? Boleh bangun lagi sekali, atur langkah semula.. Malah langkah yang lebih sempurna.. Disaat-saat akhir nak exam ni, semangat memang luntur.. Rasa macam nak mengaku kalah.. Teringat abah.. Dia nak sangat saya jadi doktor.. Teringat ma.. Dia bersusah payah demi saya.. Teringat janji saya pada mereka.. Janji bahawa anak perempuan ma dan abah yang ni akan jadi seorang doktor kelak.. Saya nak tengok mereka senyum.. Kalaupun mereka menangis, biarlah tangisan itu kerana terharu demi kejayaan anak perempuannya.. 

Ya Allah.. Kuatkan semangatku.. Jangan pernah tinggalkan aku.. 

p/s: 

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu me-nyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah: 216)





18 comments:

FurBall said...

mesti rasa nak hempuk kan muka lect tuh..tahniah lah ye tym matrix tuh..guna kan lah ap yang ad skrg nih.moga berjaya.

Jacknaim said...

all the best..sy dulu pun x dpt 4 flat..gara2 math nyer pasal..tp dah jodoh dan takdir yg allah tetapkan utk kita ada kat sini..all the best.work hard

the loner said...

furball: thanks singgah sini..hee..ada jgk rasa nak hempuk tp hati tgh berbunga2 keriangan time tu..musuh pun nampak mcm kekasih hati..hee..thanks ye.. =)

jacknaim: mekaseh..zaman kita dulu2 xpe xdapat 4flat..*tetiba rasa mcm da tua* zaman skrg dpt 4flat blum tentu dpt masuk u..hehe.. aah betul tu.. plan Allah utk kita tu dah cantik sgt.. kita bersedih sebab xdapat apa yg kita nak..actually bkn Allah xnak bg, cuma mungkin itu bkn yg terbaik utk kita, ataupun mungkin Allah bg lewat sikit.. semua ada hikmahnya.. nice sgt semua rancangan Allah utk kita kalau kita kaji sejarah kita balik.. nway, thanks ye.. =)

LynN LoLa~~ said...

onnie!~kmpp ke dlu?
lynn nanges guling2 gak lepas spm.sebab member yg dapat result so-so pon dapat interview jpa-mara tu..lynn jek tadapat.sedih guling2 tak tipuw..mg trait dr kecik kot.kalu tak dpat pape nanges2 hentak kaki.hahaha
kat mtrix mg all-out.alhmdulillah result okeh. leh amek medic.now ase nak nanges guling2 plak tengok nota medic yg betimbun2 ni.nak sangat kan!hahaha
btw dear,all the best exam okay!!

the loner said...

iyup2..kmpp yg very the best tuu..kmpp yg fofular tuu..hee..

nasihat kpd adik2 lps spm: its ok to go to matrix, jgn nanges guling2..matrix siyes best! ;D

yup2..skrg sape2 yg ada IHD, mmg terus kena heart attack tgk nota2 n buku2 kite kan..huh..naek thn 4 nnt xtau la scary nye mcm mana plk..

thanks 4 the wish yaw! hari ni seq.. tak ingat toxoplasma gondii =(

ainil said...

lepas bace blog akak nie rasa cam smgt blk tok truskn cta2.....sya cam akk gak mnt bio but than dpt b+ for spm ni....n sya mnt doc sgt2....mula2 2 sgt down but now rase fresh n nk trus pndg ke dpan....anywy,,,,thanks....

Fadzleen Ezyani said...

Ainil: Thanks sbb sudi baca blog akak ye.. Perancangan buat diri kita mmg diluar batasan ilmu kita.. Itu semua Allah yg aturkan.. Kita hanya nampak yg zahir, dpt B+ Bio, rasa kecewa mcm dh tamat riwayat.. sebenarnya, Allah dh rancang yg lebih baik buat kita.. Plan Allah sgt cantik dik.. Just put your trust in Him, and insyaallah u'll be ok..when u trust Him, miracle is always possible.. dgn syarat, mesti usaha ye sayang.. =) Good Luck in your future undertaking.. =)

nana said...

hah..nak nangis bile bace ... saye pun sgt2 lah minat giler bio tue tp dpt b+ plak dlm spm...mmg rase mcm ape je... dah mmg rase lose hope dah nk jadi doc...tapi saya rase nak further kat matrik n bwat baek2 mcm kak... hah, thnx again utk naikkan semangat saya..ya, Allah maha merancang..=D..haha same nasib dgn ainil

Fadzleen Ezyani said...

nana : thanks sebab sudi bace kisah yg ntah pape ni.. hee.. biasala tu dik.. skrg akak baru paham ttg kuasa Allah.. akak baru faham kita ni kerdil sgt.. kalau kita kaji balik perjalanan hidup kita, nampak sgt cantik plan Allah utk kita.. mungkin ada kurang disatu aspek, tp akak yakin mesti ada punya kelebihan di aspek yg lain.. akak sgt percaya yg tu.. all the best in your future undertaking dik! =)

AqilahSuhaimi said...

kak onie, qilah pun teringat arwah tok ayah pese nok tgk cucu tino dio jadik doctor.
arwah oyak, boleh la nnt tgk2 arwah ngan mek.
tp qilah xkuar mano nok amek medic jadik doctor. mujur kak onie ngan abe faqrul minat n jadik doctor.
tp tu laa. umur arwah xpanje nok tgk cucu2 die berjaya kee.

Anonymous said...

Subhanallah.rase nk nangis je bace blog kak onnie.seriusly, rase cam bace kisah dri sndiri. serius x tpu. same sgt. ayah yg sgt mgharap. n, mak yang sgt baik dgn sy. sy pon dah janji dgn dorg utk jd sorg doktor yg bjaya nnt.even kat mne pon tmpat sy jd med student. byk betul hlgn skrg. n, sy pasti semua yg blaku ade hikmahnya. syukran k.onnie:)a very inspiring blog! tq so much.assalam:)

FanaFiniFina said...

Actually,this is my first time to your blog..lepas saya baca entry ni,serius saya rasa semangat giler tok sambung study saya yang tertangguh kat matrik ni sebab walaupun spm saya excellent,saya tak dapat masuk u.Hua33.BTW,thanks for your entry!!!

Noor Atela Yahya_nay said...

salam.. kak,samelah kite punye nasib.. cume akak better than me.. sy skg kat matrik.. haritu exam bio dpt b jee.. sy ade ingt jugak nk re-check.. tp people around me ckp x pyh sebab takut makin rendah.. n now i'm suffering sebab x dpt nk further dlm medic lg dah.. hurrmmm..

Anonymous said...

Salam kak,saya pljr mtrik,,,,skrg tgh sem 2 dkt mtriks,,,,saya tringin sgt nk amik medic,tpi rsult first sem saya b+ utk math,yg lain a....saya nk amik medic kt usm,tpi org slalu kata medic usm amik yg 4flat jerr....saya mcm puts hrpn ja tpi saya tau klau Ada rzeki saya kat situ,Allah akn bgi jgk....MUET pon dya nk yg band 4 je ke?

Anonymous said...

Salam kak,saya pljr mtrik,,,,skrg tgh sem 2 dkt mtriks,,,,saya tringin sgt nk amik medic,tpi rsult first sem saya b+ utk math,yg lain a....saya nk amik medic kt usm,tpi org slalu kata medic usm amik yg 4flat jerr....saya mcm puts hrpn ja tpi saya tau klau Ada rzeki saya kat situ,Allah akn bgi jgk....MUET pon dya nk yg band 4 je ke?

Anonymous said...

Salam kak,saya pljr mtrik,,,,skrg tgh sem 2 dkt mtriks,,,,saya tringin sgt nk amik medic,tpi rsult first sem saya b+ utk math,yg lain a....saya nk amik medic kt usm,tpi org slalu kata medic usm amik yg 4flat jerr....saya mcm puts hrpn ja tpi saya tau klau Ada rzeki saya kat situ,Allah akn bgi jgk....MUET pon dya nk yg band 4 je ke?

hadirah humaira said...

Salam kak,saya pljr matrik....saya tringin sgt nk amik medic tpi rsult saya xstrong sgt.....spm b+ bio dgn fzk....dkt mtrik,1 sem,math b+,yg lain a....skrg tgh sem 2.....saya tringin nk amik medic dkt usm,tpi org slalu kata medic usm amik yg 4flat ja,btul ka?MUET mmg kna band 4 ka?

anna said...

salam akak, saya baru je jumpa blog akak ni, and tertarik dengan post akak yang nih. saya pun minat sangat medic, memang dah tanam azamkuat kuat nak amik medic tak kira apapun, saya tau belajar susah, tapi bagi saya belajar apapun susah, kann? saya suka medic sbb jobscope dia tolong orang, helping people to be better. saya rasa banyak benda pasal hidup banyak ragam saya blh belajar. tapi tulah, habis spm result saya okay jugaklah, saya tak dapat offer uni awam mana-mana pun, tapi alhamdulillah, sebab saya dengar kata parents saya, saya memang dah mohon utk utp, and 2 minggu lps habis spm, saya dapat iv and lepas. dapat offer utp ni. saya memanglah tak minat langsung engineering ni, tapi ikut parents saya, masa tu januari intake, so saya try je. keluar result spm, saya hanya dapat matriks. saya nak pergi , tapi parents tak kasi. now, result matriks keluar, kawan kawan saya most mohon bidang yang ade kaitan dengan biologi,macam sedih la juga kan. tapi life mmg kene go on. dan saya dah masuk 1st year 2nd kat sini alhamdulillah. tapi terasa ada yang tak cukup. saya rindu biologi sangat.

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)