Sunday, February 27, 2011

Isu Gemuk dan Perempuan

"Kau ni debab ar!"

"Hoi gemok!!"

"Awak nampak berisi la sekarang"

"Booolaaatnye awak..Pipi tu da macam bola.."

"Muda-muda lagi da naik badan.. nnt lepas kawen camane la kau nih.."

dan ayat-ayat yang sewaktu dengannya..

Nauzubillah.. ;D


Siyes saya cakap, perkataan yg membawa maksud 'gemuk' memang boleh mengguris hati, jiwa dan perasaan seorang perempuan.. Tolong JANGAN mention tentang 'gemuk' dengan perempuan.. Dan JANGAN bergurau tentang kegemukan seorang perempuan.. Walau perempuan tu nampak tough gila, nampak macam boleh diajak berseloroh, nampak cam takde perasaan je minah tu.. TOLONG JANGAN!!! Nampakkan tanda seru ni..

Tak perlu la awak sensitif sangat pasal dia.. Dia da cukup sensitif tentang badan dia.. Awak tak payah susah-susah tegur.. Dia dah sedar.. Saya sangat yakin, dia dah tau sendiri whether badan dia dah naik ke da kurus ke.. Sebab dia seorang PEREMPUAN!! Dan untuk pengetahuan awak-awak semua, perempuan sangat particular tentang berat badan dan kecantikan..

Saya sebagai orang yang selalu diejek tentang ke'chubby'an, memanglah sengih je kalau orang tegur, tapi jiwa wa luka tau!! sedih tau!! Self esteem saya akan jatuh ke petala pertama.. Saya tau laaa.. Takyah laaa cakap.. Takyah laaa nak ulang banyak-banyak kali.. Diam je.. Kalau nak cakap sangat, cakap je awak cantik!! hehe.. And u know, that magic phrase boleh buat seorang wanita senyum.. Kalau perempuan tu cakap, "eleh, perli laa tu", tapi percayalah hati dia senyum.. =))

Entry kali ni light je.. Ok, mulai hari ni, 28 Februari 2011, Gerak Gempur terhadap lemak-lemak dalam badan bermula!!! *Sape suh cakap wa gemuk.. kan wa da start perang dingin ni.. Tengok la nanti, wa nak jadikan berat wa 40kilo je.. wakakaka..*

p/s: sape tau kat mana ada jual weighing scale yg digital, yang accurate, dan yang penting, murah, tolong gitau saya ye!! Ini gerak gempur yang serius!!

4 comments:

LynN LoLa~~ said...

kehkehkeh...kite macam senasib je onie... amai sangat tego... sampaikan tadi terserempak dr adibah kat cafe harmoni pon die tego lynn 'sehat'.. siap ckp lagi tengok profle pic FB asek makan jek. HAHA

btw, kalu lynn la kan, lagi kontrol makan pe sume. maken naek plak berat. agak2 onie nape eh??? haha

btw, dengan stress nak exam yg membuatkan lidah onie ilang deria rase sampai sume jadi tawar pasti bakal membuatkan onie turun bekilo kilo kilo kilo kilo. haha. gudluck sume2 nye ye onie!! =)

*panjang giler komen. sile jangan marah. hahaha*

Rashid said...

assalam

a'ahh biasanya orang 'segar bugar' ni agak sensitif jiwanya ..

Fadzleen Ezyani said...

Lynn:

Tu la pasal..tp lynn ok je org tgk.. Onie ni mmg gemok ar.. hadoii.. Metabolisma rendah.. Muka bulat gila..huhu..

Onie susah la nk kontrol makan.. penah la diet.. tp lepas hbs fasa diey tu, kita akan prone jd binge eater.. *sila search google apa itu binge eater* hehe..

Hilang deria rasa usually time 2,3 hari nak exam.. time study week ni, stress level increase.. so, kita akan jadi nak makan nak makan..hehe..

xpe komen panjang2..i suke.. ;D

Fadzleen Ezyani said...

Rashid: wat did u mean by segar bugar? hehe.. entahla nk cakap cane.. i xde la segar bugar sgt..hee.. tp siyes, pompuan mmg sensitif bab2 ni.. so, shut your mouth from criticizing about their weight..

Ok, now,sy sedih sebab kamu cakap mcm tu.. =(

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)