Sunday, February 20, 2011

Long Case 3rd Year!! Drama yang sungguh menyayat hati!!


Cerita kali ini perihal 'kes panjang'.. So cite agak panjang.. Sape2 yg berminat leh baca dengan tekun.. 
Sape tak minat, leh tekan butang X di kiri skrin komputer awak..

Di institut pengajian saya, pelajar perubatan tahun 3 masih belum mengenali apa itu 'long case'.. Sebab kami masih di fasa pre-klinikal.. so, memang we've no idea what the heck is long case all about.. Awak tau apa itu long case?? Saya pun baru tau je, tanggal 14 Februari lepas, Isnin (masa exam osce).. Saya rasa macam tengah dalam babak spontan drama Melayu, dr buat announcement, 'Announcement regading your long case, the name list will come out on Sunday next week..and the exam will start the next day.. and your long case will be the pre-requisite for your Professional exam".. HAHAHAHA..lawak tak drama ni?? HAHAHAHA.. Bagi saya sangat lawak, sampai tak larat nak ketawa.. Boleh menang Komedi terbaik anugerah skrin.. Apakah jadahnya semua ini??

Exam selanjar habis hari kamis..exam paling penat dan teruk saya rasa.. perasaan dan jiwa saya sangat parah.. Oleh itu, saya menghabiskan cuti 2 hari dengan shopping gila2 punya, makan tak hengat dunia dan tidur xtau siang ke malam.. tak hirau pun pasal long case.. Maka tibalah hari Ahad, 21 Februari (semalam).. maka keluarlah name list.. selalu susah sangat nak carik nama saya, ye lah, nama start dengan initial 'W', so selalu bawah2, celah2 orang.. Tapi kali ni, nama saya ataaaaaaasss, senang nak carik.. Dan 'kes panjang' saya adalah pada hari isnin, tanggal 21 Februari, tarikh keramat, hari bersejarah.. (Hari ni gua exam!!) Ni tengah pakai baju kurung lg, peluh pun tak kering lagi.. Semangat nak cite pasal 'kes panjang'..

Hari ni saya berpakaian segak sekali, berbaju kurung, sembur perfume banyak2, nak suh examiner terpegun..hee.. dan memakai kot putih ala dokter.. Tersemat stetoskop di kiri poket(untuk auscultate apa yg patut).. di kanan poket mcm2 adaaaa, ada pen, ada 2 pembaris(utk cek jugular venous pressure), ada tali ukur jait baju (utk ukur apparent n true length ortho/ukur perut si ibu), ada kunci tumpul(buat Babinski reflex), ada pencungkil gigi(buat sensory test-pain), ada kapas(buat sensory test-light touch), dan juga ada tisu muka(untuk lap peluh)..hehe.. di kiri kot, ada tendon hammer tersemat indah.. di poket atas pulak ada pen torch dan lencana sekolah berwana biru, tertulis WAN FADZLEEN, pelajar perubatan 3.. wakakaka.. Melangkah dengan gagah ke BPSP, masuk ke dalam bilik mesyuarat utk briefing.. And tak lupa juga amek 'nombor' yg dh dilaminate siap2.. nombor yg kita pilih tu adalah penentu nasib kita, adakah dapat kes tulang belulang, adakah dapat kes ibu dan anak, adakah dapat case sakit jantung ala2 drama melayu, dan macam2 lg..

"Ok, Wan Fadzleen, what's your number?"..  "Five!!" "Ok, your patient is encik Y, wad 2 intan, bed E30.. 2 Intan!!!!!!! Surgery ward!! Dalam bahasa kampung wad pembedahan.. Gila ke hape surgery ward!! Apapun saya tetap syukur sangat2 sebab saya tak dapat wad 4, iaitu wad orthopaedics iaitu kes tulang temulang.. Tapi, bukan ke surgery ward ada Neurological case??? oh no!! wuuuwuuuuu..menangis dalam hati, walaupun senyuman buat-buat masih terukir..  

Sampai je kat wad, Encik Y dah discharge..so, sempat la saya menjenguk admission book.. Oooo..rupanya pakcik Y adalah pesakit kes renal calculi (batu karang).. alaaa.. melepas lah saya nak dapat case senang, patient discharge la pulak.. nak buat cane saya tak berjodoh dgn pakcik Y.. So, tunggu lagi dalam 10minit, seorang surgeon datang, he picked up patient randomly jeeee.. fuh!! "Ok, one of u follow me" saya pun ikut la belakang dr tu.. "u clerk this case, 30 minutes ok, then present!" "Err.. ok doctor!!"

Saya pun memulakan lah perjalanan saya dalam arena 'kes panjang' ini.. "Salam pokcik, saya ni exam sebenarnya hari nie.. nok tanya sikit buleh kei pokcik?" sambil menguntumkan senyuman perempuan melayu terakhir..wakaka.. ini trick nak amek hati pakcik and familynya.. "Pokcik mari spital ni sebab gapo?" Pakcik cakap "Ulure".. dalam hati, jantung berdegup kencang!! Apakah jadahnya bagi patient 3rd year case hernia!!!!!! ouh tidak!!!!! "Ooo..ulure.. bila lagi tu pokcik?" "5 bule lepas, bekok, hari ni mari dr kato nok bedoh" OK!! OK!! Highlight nye disini, pokcik ni baru admit setengah jam yg lepas, masih berpakaian smart, masih berkopiah, masih memegang beg baju.. and saya orang first clerk pokcik ni.. Highlight nye lagi, kes pape pun leh kuar..kes interesting, kes tak interesting, kes rare, semua leh masuk..takde tapis2 ok!! Bukan nak takutkan korang, tapi itulah realiti kehidupan yg penuh kejutan dan sukaduka.. 

Dalam setengah jam lepas tu, datanglah seorang doktor lain, bukan yg first2 td ye.. doktor ni..dia tinggi, pakai bj kemeja belang2, fit,and sangat..sangat.. hensem kotttttt!!
glitter-graphics.comHAHA.. siap melemparkan senyuman manis kpd saya..hehe.. *sempat lg menggedik time exam* "Ok, i give u about 30minutes more for u to take history.." "Err..doctor..but i've finished clerking".. "Err..don't worry, u don't need to rush.. i give u extra time okay? I'll come back at 11am and u can present your history".. OMG, sweetnye laaa.. haha.. Pastu, makcik (isteri pokcik tu)
tu plk cakap, "haa, nasib baik anak bulih doktor hok baik, hok kecek molek2..kalu dapat doktor hok bekeng, habih la..doktor senyum lagi tu takdi, lega doh hati dih?" Saya just senyum je.. Baiknye la budi pekerti makcik ni, makcik dah melegakan hati saya.. Terima kasih mokcik!!

Pukul 11, dr encem pun datang.. dia ajak pergi bilik rawatan, so that presentation saya tak terganggu.. 
History ni je yg saya sempat buat.. memang ntah apa2.. hernia? apala sangat saya nak tnya pokcik tu.. dah la tak baca pun pasal hernia.. tapi, itu je yg terbaik saya leh buat..

Buat muka kompiden gilaa even dalam hati dah berkecamuk..

"Bismillahirrahmanirrahim.. I'm presenting my patient, Encik Pokcik (bkn nama sebenar), a 59 yr old Malay gentleman, who was a former teacher from Pak Badul.. He was admitted today, and clerk by me today.. *bangga kot!* He came to the hospital with left scrotal swelling for 5 months prior to admission.. Errr.. My patient, with no known previous medical illness, admit to the ward because of scrotal swelling *ulang sekali lagi daaa..hee*, localized on the left side. He first noticed the swelling accidentally, and it was small in size. It was soft in consistency and sometimes felt like a bag of water. It can be reduced by external pressure (pushing) or lying flat. The swelling was not tender, but it was uncomfortable, the patient describe as 'senak'..*siyes saya takde idea apakah senak dalam bahasa omputih".. The patient seek medical attention 1 months later (which was 4months ago) for further management) "pokcik cakap dtg nak mai operate, n penah wat colonoscopy, tapi saya nak secure dulu..ini taktik serangan!* 

"Err.. The swelling was progressively increase in size, and now the patient claimed that the swelling is so big like an 'egg'..*bantai je ayat merapu tapi ni siyes patent cakap* The swelling was aggravated by long standing and normalized when he was lying flat. The swelling also became bigger when he was in the urge to defecate as the patient also having constipation. Currently, the swelling stays there and can no longer be reduced. The patient was currently unoccupied and he claimed that he enjoys gardening and indulge in heavy activity"

Pastu xde pun present medical history ke family history ke..terus lompat ke summary..

English wa memang merapu2.. tapi lu ape tau.. wa neves tahap petala ke lapan.. Verbal constipation contohnya, Err.. Emm.. Eh.. memang berlambak..Ok, sambung cerita.. Dr cakap, "ok good..ok now lets do physical examination to your patient" Saya pun ikut lah dia dari belakang dengan muka innocent, macam hamba ikut tuan.. "I want u to perform abdominal examination".. Tak sempat abes saya buat spleen palpation.. dr cakap, "ok, enough, would u like to examine the swelling?" Oh no!!!!! Saya seorang perempuan lah lokter! Lokter! Saya malu!! wuwuuu.. Tapi saya diam je lah..hee..  Then dr mintak pokcik tu bangun n bukak sikit seluar.. "Ok now, examine the swelling" " The swelling was located at the left inguinal region, soft in consistency..bla bla.." saya pun tekan dekat bengkak tu..then sambung lgi, "was not reducible by pressure".. ok, pokcik, tolong batuk sikit.."Uhuk!!", Ok pakcik, batuk kuat lg.. "Uhuk!!" siyes saya tak nampak pun swelling tu gerak2 time pokcik tu batuk, nasib baik dr cakap, "See?" hehe.. So, saya pun comment, "cough reflex was positive".. nasib baik sampai situ je, kalau dia suh buat benda lain lagi, memang wa serender!! xtau pape pasal hernia ni yop.. 

Then, masuk la segment discussion pulak.. "So, whats your differentials?" "Inguinal hernia" "Ada lagi?" "Ermm..femoral hernia".. "Ok good, so, what is the complication of inguinal hernia that considers emergency?" Huh!! Mati aku!! Tak tau!! Tak ingat!! Da lama kot belajar benda nie.. Sekali lagi terjebak dalam verbal constipation "Errr..Ermm".. "Its ok.. What do u know about inguinal hernia?" "Its because of protusion of the abdominal viscera such as intestine thru the weak point/because the hernial orifice is not intact..bla bla.." saya merapu2 je.. "So, the complication is intestinal obstruction right? =)" Saya pun malu2 kucing jawab "Ahaa..yup intestinal obstruction!!" hehe..padahal ikut apa dr cakap je..ngehngeh.. "Then Fadzleen, how u want to manage this patient?" "I think this patient need surgery to repair the hernial orifice", yang ni jawab dengan muka konpiden ok! alaa, nama pun surgery ward..haha.. "Ok, good!"

"Ok,so thats all, Thank You Fadzleen!!".. "Thanks you doctor!!" dokter encem pun pergi meninggalkan saya yg masih terpinga2.. dan pokcik yang masih belum membutangkan bajunya, dan juga mokcik yg sentiasa senyum memberi semangat kepada saya..

Ermm..itulah pengalaman yang tak boleh saya lupakan sepanjang tahun 3 saya di usm.. drama demi drama berlaku dalam masa kurang lebih 2 jam..

Pada kawan2 yang nak amek exam, jgn putus asa k!! usaha!! usaha!! And sila tengok jugak rare disease..mana la tau korang dapat umbilical hernia pulak.. leh sama2 kita jadi hernia surgeon.. HAHA..
Papepon, saya sangat happy sebab saya dah abes exam n boleh fokus kat Professional exam pulak.. Tinggal tawakal je.. Dokter encem!! Pliz lah bagi saya lulus!! Pelizzzzzzzz!!
glitter-graphics.com Huhuh.. kalau tak, memang dokter tak encem dah!! ;D

Selamat bercuti kawan2!! Jumpa time pro exam nanti ye..Don't miss me ok!! Kalau nak jumpa, jumpa kt blog je la ye..  ;D 

23 comments:

pRinCesS... said...

wah..bestnya onie da habis...tahniah2...n all d best tuk pro nanti..

ishanokokoro said...

hye inguinal surgeon!hak3

LynN LoLa~~ said...

siyes sonok bace.haha.sejibik sejiban cm belaja lam blok git dlu.cume tak penah jumpe depan2 jek dapat patient yg kene hernia.
hee kan da kate...onnie mesti ley buat!~ (haha selambe jek panggil fadzleen onnie.pnjg ngat nk taip fadzleen.ampun eh!=p )

Doctor on Duty- Siti Soleha said...

cam lulus je tue..doc hensem tue department mane??hehe.kira korang exam wad biase je la? xde wad yang special untuk suma patient untuk exam.

Jacknaim said...

tahniah..u did well for what 3rd year suppose to do.. erm.actually previously 3rd year do have long case for pro..but it was removed during our batch.. and they see our performance in clinical year slightly drop because not used to long case..so they plan to re implement it back....

Fadzleen Ezyani said...

Princess: alhamdulillah..leganya da habes..semalam bila dapat tau exam hari ni pun syukur sangat2.. good luck jgk ye fatin!!

Fadzleen Ezyani said...

ishanokoro nana: hai orthopaedic surgeon..hehe ;D

Fadzleen Ezyani said...

lynn lola: hehe..mmg la da belajar tp time 2nd year dulu.. tu pun belajar psl anatomy je.. dah lapuk dah ilmu tu..hee..skrg study week baru nk tgk2 balik..mmg lupa habes lah psl hernia.. dr pun penah cakap dulu, hernia ni kerja surgeon je, medical student xyah buat.. alih2 bg jgk patient hernia kat 3dr year student yg masih suci ini..

hee.. x kesah pon la panggil onie..semua org pun panggil onie la kecuali DOKTOR ENCEM tadi!!! haha..

Fadzleen Ezyani said...

ksol, dr on duty: insyaAllah..hanya mampu doa je la skrg.. aah kitorang exam kat wad biasa..patient pun dr pilih randomly je..x bayar pun patient tu..patient pun terpinga2..hehe

dr encem tu xkenal la..xpenah ajar kami..rasanya dia introduce nama dia dr yop..kenal? sweet sgt kot dia..sbb baik..hee..

Fadzleen Ezyani said...

jacknaim: thanks bro..tp xtau la dr bg lulus ke tak..tinggal tawakal n doa je.. dia memang bagi case susah2 la kat kite..hadoi.. anyway, thanks ye..do pray for us too..

Nulia said...

wah , besnyer ..hehehe

doakan saya dapat jadi doktor juga ya ! ^_^

Fadzleen Ezyani said...

nulia: pe yg bestnye dik?? jantung akak macam nak tercabut..best ke camtu? hee.. papepon, i wish u all the best!! nak jd medical student kena ada determination tahap petala ke lapan.. semangat x boleh goyah lansung.. medic bukan untuk suka2, we deal with life.. papepon, good luck ye adik!! ;D

Doctor on Duty- Siti Soleha said...

haha...dah agak dah doc yeop..mane ade doc hensem,pakai smart, tinggi kat husm ni selain dia..haha..wpun makin tahun cam perut dia cam naik skit..haha..tp tetap hensem..haha

Fadzleen Ezyani said...

haha..ksol pun pasan jgk ek perut dia..wakaka..he's so nice la.. pangkat tinggi tapi boleh je cakap baik2 dengan medical students ni.. siap senyummm je.. xdela kita menggelabah sgt kan..aaaaaaaaa sukanyaaa..teehee..

aLieF si Muncung ManiS said...

leen,,macam susah je long case ni..jadi takut alief...tapi,leen dpt doctr baek...best nye..leen kompem lulus...baca entry ni pun dah tahu leen akan lulus..sbb mcm byk jawab je..tapi,nasib baek dia tak proceed hernia examination tu..hahaha..kesian kat leen..okay,lepas ni alief akan rajin clerk patient..thanx leen si gadis berlesung pipit manis...huhu

Fadzleen Ezyani said...

alief muncung: apa pulak tak proceed nye alief? leen buat ar hernia examination tu!! haha..cuba baca elok2 story kat atas tu.. papepon, kena rajin clerk pt ye!!

aLieF si Muncung ManiS said...

dah baca abis la leen sayang...hahaha..tapi leen ckp kat atas tu mcm ni.."nasib baik sampai situ je, kalau dia suh buat benda lain lagi, memang wa serender!! xtau pape pasal hernia ni yop.. " huhuhuhu..alief fikir leen tak buat abis..leen buat sampai cough reflex and sentuh sikit je kan?? leen,,lepas ni boleh la ajar alief pulak mcm mana nak buat long case..k..leen jadi doctot alief..hahaha..

Fadzleen Ezyani said...

hehe..aah..buat camtu je la..tapi malu kooooottttt..hahaha..tak layak ar nk jd dokter..kene study banyak2 dulu..hehe..study rajin2 ye adikku!! hehe..kalau start dr second year, tiap2 hari pergi clerk patient, memang expert la alief!! percaya la leen ckp ni.. kalau mcm kite ni, dah terlambat..nak naik 4th year dh..wuwuwuuuu..

aLieF si Muncung ManiS said...

haha..tak ape..yang penting leen lulus pro..good luck leen ku yg manis..hehe..leen,kalau leen lulus pro,,leen bagi adiah kat alief k..alief nak snow cap..haha..gurau je

Fatin Liyana said...

hiii :) maceh dtg blog kte. comel blog ni ;)
awk da msk clinical, kitorng kt sni theory lg hehe. nnty bole la ajr kte!

LynN LoLa~~ said...

hehe.yeay.onie comeyl.allthe best for upcoming pro okeh.pasni bagi tunjuk ajar kat lynn plop.dak 2nd yr nak g clerk patient.cam tak reti T__T

Fadzleen Ezyani said...

Dear Fatin Liyana yang sangat gorgeous, =)

thanks thanks thanks.. blogger famous sanggup ke blog sy..yeay!! tak lena tido la sy malam nie..
oo..kt sana 3rd yr theory ek.. kitorang pn belum masuk klinikal..4th n 5th yr baru klinikal.. tp dr saja nak test kami..heee.. hopefully dpt jumpa awk ye..dpt posting sama2 pn best gak..leh cite2 psl fashion n makeup..weeee.. ;D

Fadzleen Ezyani said...

lynn: lynn ingat dak 3rd year reti ke clerk patient? tanggapan kamu salah! hehe.. 2nd n 3rd year sama je, dua2 belum masuk clinical years kan.. sebab tu terkulat2 je tgk patient, xtau nak buat apa..hee.. wokey.. nnt kalo nk p clerk pt, roger2 k! =))

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)