Tuesday, February 15, 2011

Time pekse dulu-dulu



Hi!! Today nak cite kenangan time pekse masa sekolah rendah.. Zaman hingus lap kat lengan baju.. Zaman ikat rambut tocang pergi sekolah.. Zaman mekap muka macam opera, pakai gown jd flowergirl sambut tetamu time majlis penyampaian hadiah.. Zaman beratur ikut ketinggian, letak tangan atas bahu utk luruskan barisan, time baca doa pagi..*saya paling depan..hehe* Zaman main pukul berapa datuk harimau time pendidikan jasmani.. Zaman jadi ketua darjah, tulis nama budak-budak yang buat bising bg kat cikgu.. Zaman jadi pengawas sekolah, tulis nama budak datang lewat.. Zaman pakai tudung sekolah senget sebelah.. Zaman berebut beli air sirap 20sen *source of thypoid* kat belakang sekolah lepas bunyi loceng.. Zaman lap tangan kotor kat kain sekolah..  Zaman kumpul pemadam banyak2 corak teletubbies 4 beradik.. Zaman innocent, masih tidak mengenal apa itu cintaaa dan dustaaa.. teeheeeeeee..


TAHUN 1
First time pekse dalam hidup saya, masa darjah 1, saya dapat no 10! Saya tak paham apa tu no 10, apa tu no 1.. Saya ingat lagi besar nombor tu, lagi bagus.. Ma cakap, 'Bukan, kalau dapat no 1 tu maksudnya budak tu paling pandai..tapi no 10 pun pandai jugak..anak ma memang pandai".. Huh! Sampai petang tak mau cakap ngan semua orang.. Mantain mulut muncung satu hari.. Mulai dari hari tu, saya bertekad, macam2 mana pun saya nak no 1!! Pekse kali ke 2, saya dapat no SATU.. Yeyeay! Balik umah, bagitau ma dan abah, senyum sampai telinga.. =))

TAHUN 3
First time saya amek pekse besar, masa darjah 3.. Pekse tu nama Penilaian Tahap Satu (PTS).. Saya memang gigih time ni.. Darjah 3 saya jadi ketua darjah, so, saya kena gigih, tunjuk contoh tauladan kat member2.. hee..
Time pekse ni, abah tunggu dari pagi sampai lah abes pekse.. Abah amek cuti.. Sebab first pekse besar, saya pakai smart gile pegi sekolah.. Ikat rambut dua dengan reben haa!!hee.. Saya memang tak puas hati betul, ada satu soalan ni, dia tanya,  lbh kurang camni la eh.. "Bumi kita ni terbahagi dua, masing-masing 70% dan 30%, dia suh tentukan yang mana satu daratan, yang mana satu air".. Eh Eh Eh!! Saya baru umo 9tahun la, mana la saya tau?? Piraaaahh punya soalan!! Saya jawab salah, saya jawab 70% daratan, 30% air, abah cakap salah.. wuwuuuu.. nasib baik lulus PTS.. dapat lompat ke darjah 5.. Yeyeay! Bangga kot dapat masuk akhbar Metro tahun 1999..teehee..

TAHUN 5
First pekse masa darjah 5, pekse Sains.. saya dapat markah low sangat utk subjek Sains.. ye lah, exam masuk silibers darjah 4 jgk.. Saya pulak tak penah belajar silibers tahun 4.. dah la first time dengar perkataan 'Sains'.. Fotosintesis manelah haku tau.. Tiba-tiba rasa sistem sekolah tak fair kat budak-budak lompat kelas.. Sedih sedih markah rendah! =( Lama jugak nak adapt..

TAHUN 6
Darjah 6, pekse UPSR.. Pekse 3 hari.. Tiap2 hari abah tunggu, abah amek cuti jgk.. Anak manja kan? ngeh2.. Ingat lagi Subjek Bahasa Melayu Penulisan, ada 2 soalan, pilih salah satu mana suka.. Soalan pertama, Suasana Majlis Penyampaian Hadiah di sekolah kamu.. Soalan kedua, Faedah Membaca.. Bila tanya member2, almost the whole class buat soalan pertama sebab cerita.. Budak2 kan suka karangan cerita.. Tapi saya suka fakta.. Saya buat soalan faedah membaca.. Balik umah cite kat ma.. Ma marah! Ma risau betul takut nanti karangan saya terpesong tajuk.. Alhamdulillah, semua ok je ma!! hee..

Bila flashblack balik, rasa cam sucinya time tu.. rasa nak kembali ke zaman comel itu.. teeheeeee.. ;D


*Da lama tulis entry nie, hari ni baru rasa nak post* =)
p/s: esok saya exam Multiple Choice Question (MCQ) and lusa plk, Clinical Osce-cek pesakit.. Wish me luck! Ingat daku dalam doamu.. =)

5 comments:

AizA said...

hahaha.. pekse masa zaman kecil2 dulu mmg seronok...

fyna said...

hehehehe...nih yg tibe2 teringat gak nih.....


jom singgah n follow belog saya...
http://inibelogfyna.blogspot.com/

bunga said...

seronok..dulu spm..10 subjek bunga ambik 10 10 mesti tertido..hahhaa...

the loner said...

Aiza: Yer..sangat seronok! kebarangkalian untuk dapat 100% peratus adalah sangat tinggi..tapi sekarang, kebarangkalian untuk 'lulus' pun sipi2..wuwuwuwuuuuu.. =(

fyna: thanks for visiting and membace.. =)

the loner said...

bunga: yup2!! haha..mesti nak lena je kan..

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)