Thursday, May 26, 2011

Ada apa dengan Matrikulasi?

Assalamualaikum wbt..

~ Di hari Jumaat nan indah ini, dengan ini, saya Fadzleen Ezyani ingin berjanji, *insyaAllah*, saya nak hapdet blog secara istikomah yang mungkin!! So many things to write, so little time.. Well, i'm a junior businesswoman.. hehe.. ~

Ok, seminggu dua minggu tiga minggu ni, saya terima banyaaaaaakkk sangat email/ fb msg dari adik2 lepasan spm *yg lansung tak dikenali*, bertanyakan tentang hal pelajaran di matrik dan bagaimana nak further amek medical doctor.. *ehem..akak ni xdelah tua sgt ok?? baru 20tahun ye!! Baru terfikir, ada jugak orang yg sudi bace blog saya.. Sangat terharuuuu.. ;D  Antara soalan2 top yang saya terima ialah, "Saya dpt 5A je.. mcm mana lah masa depan saya dekat Matrik" dan "Dengan result spm sy yg hidup segan mati tak mau ni, boleh ke saya nak amek medic nnt?" dan "Macam mana nak survive kat matrik?" "Org cakap matrik susah, mcm mana nak dpt 4 flat?" dan berbagai2 lagi.... Maka, saya rumuskan soalan menjadi, "Ada apa dengan matrikulasi? *eh, ada kaitan ke.. teehee*

Bismillahirrahmanirrahim..

Seram jugak sebenarnya nak jawab.. sebab rasa diri ni sgt tak layak.. saya ni baru 3rd year doing medic, going 4th year.. masa depan pun taktau macam mana lagi.. Tapi, sebab adik2 tanya dan dah berjanji nak jawab dlm blog, makanya insyaAllah saya akan cuba jawab.. =)) Ok.. Saya nak masuk mode "kakak-adik".. Maka, saya akan jd akak yg paling caring sekali di dunia.. Muahahahaha.. Bertukar!!

Ok, first, perkara yg paling buat akak panas telinga ialah.. "orang cakap matrik susah".. rasa mcm nak jerit, "kepala hotak engkau matrik susah!" Org2 yang bertanggungjawab menyebarkan rumours ini adalah perosak remaja.. Apesal lah hang dengki sgt kat matriks, cakap cerita pelik2 dekat adik2 yang masih innocent ni? Kalau adik2 nak tau, kalau betul adik2 nak sangat amek medic, the real medic world jauuuuuuuuuuuuuuhhh lagi susah dr matrik life.. mcm langit petala ke tujuh dengan kerak bumi perbezaannya.. matrik tu just a piece of cake lah dik! *nak cakap haku cakap besar lah tu..kan? kan?* sabar2.. baca sampai habis dulu ok sayang?..

Ok.. Ok.. *masuk mode sedih* Sebenarnya, akak ni budak paling lampi lah akak rasa.. *lampi is a shortform for the phrase lambat pick up* Bahasa lebih lembut, tak berapa pandai.. Bahasa lebih kasar, agak bodoh.. Masa sekolah menengah, sekolah akak cuma ada 5 kelas.. Ok, Form 1, akak kelas no 3.. Form 2, turun kelas no 4 sebab dpt 2A+some Bs+some Cs and some Ds masa peperiksaan akhir tahun.. Akak usaha lagi, Form 3 dapat masuk kelas no 2.. Tu kira paling hebatlah dalam sejarah hidup masa tu.. Form 3 sebab x dapat straight A's (Bahasa Arab dpt B), maka Form 4 akak diturunkan ke kelas no 3.. Sebab kelas no 1 and no 2, semuanya budak2 otai yg dpt 9a PMR.. akak usaha lagi.. Form 5, for the very first time, akak dapat masuk kelas first!! Tu pun kalau ujian bulanan, mesti dapat no belas-belas xpun ada perkataan 'puluh'.. Haaailaa..  (sebenarnya xde kaitan dgn soalan, tp cuma nak bg analogi.. kamu tak semestinya berotak geliga tahap Albert Einstein untuk dpt 4 flat di matrikulasi/sambung pengajian di universiti jurusan perubatan)

Matrik cuma ada 2 semester.. Setiap satu semester, kita ada ujian pertengahan semester(UPS).. yang mana resultnya tak membawa anda ke mana2.. akak lupa akak dpt berapa pointer masa tu.. yg penting mmg cukup2 makan.. 2 point something is it? lebih kurang lah.. Kalau cakap pasal Maths pulak.. Akak rasa akak lah orang paling lembab, paling x reti, paling bodoh, paling bengap.. Sampai akak rasa akak akan diserang Panic Disorder bila nampak numbers.. Even sekarang, nak kira lung function dala subjek respiratory system pun akak allergic.. Mungkin terexagerrate sedikit, tapi akak cuma nak tunjuk gambaran sebenar.. yang akak ni bukanlah budak pandai.. Cuma akak nak cakap, selagi kita berusaha, insyAllah ada jalannya.. Tambah2 lg dekat matrik, kita just ikut flow.. Tak payah study tahap hardcore mcm belajar medic, tp still boleh dapat cemerlang.. So? Apa tunggu lagi.. Jangan main2.. Belajar! 

Kalau adik2 dah dapat masuk ke matrik, bersyukurlah dik.. Sesungguhnya adik2 adalah insan terpilih.. Study relax, tapi masih boleh score.. Percayalah! Shiniteruyo!! Shiniteruyo!! teehee.. Jangan jd macam akak, setengah tahun hidup dekat matrik pun x boleh terima kenyataan lg kenapa dengan result 10A spm, xdapat tawaran ke mana2 pusat asasi atau universiti.. Maka... Ok dah dah.. lupakan cerita sedih itu.. hehe..

Ok, pasal cara belajar, akak sambung lain kali ye? Alaaa, baru masuk minggu orientasi kan?rilek ar.. chill la dulu.. ;D

Thanks for reading.. =))

Salam sayang dari kakak paling caring di dunia.. hehe
~Fadzleen Ezyani~

5 comments:

LynN LoLa~~ said...

ahaha onie kakak paling caring! yeah2!

nak nyampok3!!
life kat matrix senanye sgt fun ait? especially KMPP. mg mantoppp. ngan lecturers yg baek ati. siap leh jd mak bapak angkat lagi. =D

betol la ape kak onie ni ckp, *hehe*, kalu nak compare life kat mtrx ngan dunie medic-student. memang mcm kale itam ngan puteh aa. beze gil*ss. mtrx tu mg piece of cake je, sebab die sekadar mengulang kembali slibus SPM (tapi tambah sket2 la en, name pon da lepas sek. men.)

kalu leh dapat A tok sume subjek. memang direct leh dapat 4.0. senang je. bukan susah. yang penting. stdy. haha.

kan kak onie? ;p

p/s: onie lynn nyampok sini. haha. sebab mcm isu ni sgt best. ase nak lempang manusie2 perosak yg kate life mtrx susah

Anonymous said...

kak plg daebak...

Fadzleen Ezyani said...

Lynn Lola: yeyeay!! sayalah kakak paling caring di dunia.. hehe.. jom2 kita sama jd pelempang manusia2 perosak itu.. hehe

Fadzleen Ezyani said...

encik/cik anonymous: daebak itu apa? kalau debab, saya sgt sedih.. tp kalau maksudnya elok, saya sgt gembira.. hehe

Ainur Naseeha Roslan said...

kak onie..ainur pn stuju dgn ape yg akak tulis sume ni psal matrik..mse ainur jd fasi kt matrik slme 2taon dh..mmg soalan2 n stigma bdk2 thdap matrik mmg gitu la..sume ni mmg FAQ..nnti klo ade lg adik2 yg tnye ainur psl matrik bleh la ainur bg link entri akk ni suh dyorg hayati..hehe..tulus ikhlas..teharu ainur bce..

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)