Thursday, September 12, 2013

Mana mood convo?

Salam..

Tarikh convo dah dapat, 20 September 2013 bersamaan hari Jumaat. Sidang pertama untuk doktor falsafah. Sidang kedua pulak akan dimulakan dengan Ijazah Sarjana atau orang panggil master. Lepas habis semua sarjana, diikuti oleh kami, Doktor Perubatan, kemudian Doktor Pergigian, dan berakhirlah sidang 2. Bangga jugaklah tengok kita akan jadi yang pertama untuk peringkat degree. Tapi bila mengenangkan nama saya bermula dengan WAN, memang tengahari jugaklah baru saya punya turn. Tak apa. Dah biasa dah. Dari kecik memang asyik nama dok belakang-belakang je.


Sebenarnya tarikh convo dah lama dapat. Tapi takut juga nak buat preparation sebab surat induction untuk kerja belum dapat. Kalau ikut senior- senior, even dari universiti lain, mereka kerja dulu baru convo. Meaning kena minta cuti dengan bos semata-mata nak naik pentas ambil scroll, ambil gambar sekeping dua, kemudian terus berlari-lari pulang untuk mengabdikan diri sebagai HO (House Officer/Hamba Orang). Tapi, banyak khabar angin yang mengatakan kami punya induction 23 hb, meaning 3 hari selepas convo. Jadi, saya boleh buat preparation sepenuhnyalah untuk convo ni.

Tapi, timbul satu masalah. Mood convo tak kunjung tiba. Puas fikir kenapa. Orang lain mesti excited gila, iya lah sekali seumur hidup pegang scroll. Dulu masa kecik-kecik, kalau cikgu tanya cita-cita kamu apa, mesti jawab nak pegang segulung ijazah kan? Skema jawapan tuh! Alih-alih bila tiba waktu yg dinanti berpuluh tahun, tak ada mood lah pulak! Spoil betul! Ni antara sebab-sebab yang saya fikir kenapa encik mood tak datang :

i) Belajar berhempas pulas bagai nak gila di kampus kesihatan tercinta, tapi hari paling istimewa akan diadakan di main campus. Tak ada sentimental value lansung!
ii) Kami dah ada White Coat Ceremony 3 bulan lepas. Yang ni lebih bermakna, pakai white coat, dengan lecturer sendiri, dengan pengarah kampus sendiri, dengan dekan sendiri, buat dekat dewan kampus sendiri. Even naik pentas, ambil scroll tipu-tipu je. Sentimental value tu ada!
iii) Sangat terkilan dengan graduation night untuk kami dulu. Sangat terkilan! Serius terkilan! Grad night yang supposed jadi hari bermakna, tapi kosong. Sampai mood nak convo terus hilang, lesap!
iv) Lepas convo terus kena packing luggage, pergi KL untuk induction, balik induction terus tukar status "mengabdikan diri di hospital selama 2 tahun"
v) Haqim (adik bongsu) tak dapat hadir, sebab PMR. Nanti ambil gambar, tak cukup korum.

Dan reason yg paling last ialah :

Jealous dengan kakak dan abang. Kakak ambil gambar convo dengan abg ipar. Abang ambil gambar convo dengan kakak ipar. Saya? Forever alone! Sobs! Hilang mood nak convo.. T_T Ok bye! T_T

No comments:

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)