Friday, February 1, 2013

Paediatrics posting!!

Salam!!

Hari ni weekend after the looooonnng paediatrics posting..
6 minggu je pun tp rasa mcm 6 bulan.. *exaggerate sangat ke?* hiks!
Buat yang tak tahu, paediatrics ni adalah kepakaran bahagian kanak-kanak (dari 1st minute of life sampai la budak tu menginjak remaja..cewaaaah!!)
Yaaaa benar sekali saya sangat suka kanak-kanak.. sangat suka! Tapi, maaflah kalau suruh saya rate posting kesukaan mengikut carta paling suka-paling tidak suka, paediatrics mungkin di carta paling bawah.. kalau bukan paling bawah pun,mungkin kedua bawah..kih2.. sangatla tidak suka, tolonglaaaah!!!

Dekat sekolah saya, posting ni consists of 11 weeks all together, 6 minggu masa kami di Tahun 4, the remaining 5 weeks masa kami di tahun 5.. Sewaktu kami di tahun 4, kami dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab 2, atau nama famousnya Hospital KB.. Kasihan kami, ibarat pergi menumpang mencari sesuap makan di tempat orang.. Kadang kami dilayan, kadang terbuang dan dianggap seperti invisible.. kih2.. Hari-hari pergi clerk patient, clerk patient, clerk patient.. Pastu ikut round, pastu balik sekolah balik.. Tak dinafikan, Hosp. KB ada banyak kes yang menarik.. Obvious hypercyanotic spell n clubbing - pesakit Tetralogy of Fallot.. Ada Kawasaki disease yg manifest secara jelas.. Ada laryngomalacia yang dari jauh kita dah leh dengar stridor yang kuat.. Ada ramai patient thalassemia yang kita dah boleh kenal sekilas ikan dilaut sudah tahu jantan betinanya.. cewaaaah!! Thats the pros la kan..Tapi, saya sebenarnya bersemangat assabiyah sikit, tak suka pergi tempat orang.. rasa macam menumpang.. tak best tau! Kami patutnya balik pukul 12.30, tapiiiii, sewaktu jam menginjak jam 11pagi keatas, maka saya menjadi tidak keruan.. keh2.. rasa macam lama sangaaaaattt..

Dan masa Year 4 paeds posting, ada perkara aneh berlaku.. Mungkin appearance saya yang nampak agak 'baeeeekkkk' punyaaaa, ye laa kan kena main dengan budak-budak kena cakap macam perempuan melayu terakhir dengan sanak-saudara pesakit.. padahal tak ada la baik sangat pun.. *evil laugh* hahahahahaha!! Maka, saya telah diselidik oleh seorang makcik yang merupakan nenek kepada seorang pesakit acute gastroenteritis berumur 4 tahun, lantas pada hujung minggu beliau menghantar wakil suaminya untuk merisik saya untuk anak bujangnya.. Siapa anaknya itu, loyar? pemain muzik? Katanya doktor bertaraf medical officer, belajar oversea, sudah punya rumah dan kereta cuma belum punya calon isteri.. HAHAHAHAHA!! kelakor tak? kelakor tak? Saya ibarat bermimpi.. I didn't expect any guess masa tu.. Ermm, Tapi maaflah pakcik, makcik, saya masih muda sangat masa tu.. Dan saya ingat dah tak ada isu jodoh menjodoh di era buah-biahan Blackberry dan Apple ni.. Kena batang hidung sendiri!! Gedebukk! Rupanya masih wujud!
Apapun, kisah ni tinggal kenangan lucu dalam hidup saya.. :)

Di tahun 5 pula, nothing much, kami tidak dihantar jauh2 lagi, kami hanya stay di hospital USM, tempat tumpah darah.. heheh.. Saya rasa lebih menjadi diri sendiri.. kih2.. kes tidak sebanyak Hosp. KB tapi banyak refer case kepada kami, sebab kepakaran mmg banyak.. Dan bezanya kali ni, tak ada orang masuk meminang lagi.. HAHAHAHA!! Cuma di tahun 5 ini, kami ada posting di Neonatal Intensive Care Unit (NICU).. Dimana bayi-bayi yang dilahirkan lemah dan memerlukan rawatan intensif, ditempatkan disini.. Dan kami perlu berada di sana seawal 7.30 pagi SHARP, pulang selepas round petang iaitu dalam 6.15-6.30 petang.. DAN oncall setiap selang 2 hari.. DAN perlu datang ke ICU setiap hari selama 7 hari seminggu.. Memang ada life kan hidup saya?? Sangat ada LIFE kan?? Tapi selepas memberi komen dihujung posting tentang isu ini, lantas saya diberi jawapan bahawasanya 'LIFE' ini tidak seberapa berbanding dengan 'LIFE' sebagai house officer kelak.. Ya betul, saya setuju tapi perlukah saya merasa 'LIFE' ini sebelum usia? :( Tapi takpelah, semua dah lepas pun.. sobs!

Exam paeds pula bagaimana? Taknak cerita! kerana bakal menjemput kesedihan..

By the way, Next posting, General Surgery!!! We'll wait and see, posting ini bakal berada di carta mana, I guess will be higher than paediatrics posting.. ;D Apapun, FIGHTING!!!

p/s: Professional exam tinggal plus minus 4 bulan saja lagi.. T__T

No comments:

Awak mungkin suka baca ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please click 'Older Posts'
The Loner says Thank You =)